U hradecké nemocnice chybí parkovací místa, nelegálně se stojí i na blátě u Labe

U hradecké nemocnice chybí parkovací místa (zdroj: ČT24)

Pacienti a návštěvníci, kteří do Fakultní nemocnice v Hradci Králové přijíždějí auty, nemají kde parkovat. A zřejmě bude ještě hůř. Až dosud totiž řidiči spontánně využívali sice nedovolené, ale všeobecně tolerované odstavování aut u břehu Labe. Jenže právě to chce část zastupitelů kvůli poškozování přírody zakázat.

Denně parkuje na břehu Labe na 700 řidičů. Jinou možnost nemají – do nemocničního areálu už se auta nevejdou a pro mnoho ambulantních pacientů je cesta veřejnou dopravou obtížná.

Část hradeckých zastupitelů přesto navrhuje na pozemku, který patří městu, parkování zrušit. „Auta rozjezdila zeleň, trávu. Vystupování z aut je příšerné, přímo do bláta,“ říká hradecký zastupitel Alois Havrda (nez. za KSČM).

Denně parkuje na břehu Labe na 700 řidičů
Zdroj: ČT24

Řidiči apelují, že by jim víc pomohla úprava povrchu, aby auta nestála přímo v loužích. „Aspoň by stačilo to zpevnit štěrkem, vždyť to bláto se tahá až k nemocnici ven,“ zlobí se řidič a pacient Zdeněk Kalousek.

Radnice ale zásahy, po kterých by místo víc připomínalo parkoviště, provést odmítá. „Logicky by to nebylo dobře, protože tím bychom tam vlastně parkování posvětili, kdybychom to upravili,“ vysvětluje primátor Zdeněk Fink (HDK).

Přibylo zaměstnanců i pacientů, místa ne

Spor o odstavování aut u Labe zastupuje celkový problém, který fakultní nemocnice s parkováním má. V posledních letech tam vzniklo několik nových pracovišť, kde pracuje skoro pět tisíc lidí. Přesto se v areálu nepodařilo postavit slibovaný parkovací dům.

„Různá výběrová řízení, odvolání, pozemkové problémy, protože pozemky nejsou naše a musí se směňovat navzájem,“ popisuje problémy náměstek ředitele fakultní nemocnice Zdeněk Tušl.

Návštěvníci a zaměstnanci nemocnice parkují, kde se dá
Zdroj: ČT24

Situace se ještě zhorší, až nemocnice začne stavět nové zázemí pro chirurgické obory a přijde o parkoviště se 170 místy. Neudržitelný stav proto nemocnice a město znovu řeší. 

Od léta by do areálu mohly zajíždět posílené spoje městské dopravy. „Tím bychom zvýšili příliv našich zaměstnanců autobusy a omezili by ježdění autem,“ říká Tušl. Zároveň se počítá s vybudováním nových parkovacích míst v podzemí. Do té doby radnice parkování na břehu Labe nezruší.