Do oprav silnic chce letos Jihomoravský kraj investovat dvě miliardy

Silničáři se na jaře chystají i na rekonstrukce krajských silnic. Na jihu Moravy by na opravy mohly jít až dvě miliardy korun. Kraj chce zapojit evropské fondy i státní peníze. Na Zlínsku se silničáři do dvou týdnů znovu pustí do oprav nadjezdu, který spojuje centrum Zlína s jeho největším sídlištěm.

Cesta plná výmolů čeká stovky obyvatel Deblína, kteří denně vyjíždí za prací směrem na Tišnov. V polovině roku se na tomto úseku rozjede největší letošní akce v Jihomoravském kraji, oprava šesti a půl kilometrů vozovky včetně pěti mostů za 300 milionů korun.

Místním lidem podle starosty uleví. „Budou mít více ticha v noci, více klidu. Protože auta když projíždí, naráží do děr a je to velmi hlučné,“ říká starosta Deblína Jiří Vitanovský (ČSSD). Až bude silnice hotová, pustí se obec do budování nových chodníků, zastávky autobusu a přechodů pro chodce.

Opravy frekventované silnice budou rozděleny do etap

Silnice je poměrně frekventovaná. I přes poledne tudy projíždí stovky aut. Opravy se tak dotknou mnoha řidičů. Například těch, kteří tudy míří na dálnici D1. Silničáři proto nezavřou celý úsek najednou. „Bude to rozděleno do etap, aby nedělaly problém uzavírky a objízdné trasy,“ vysvětluje ředitel Správy a údržby silnice Zdeněk Komůrka.

I na dalších silnicích v Jihomoravském kraji jsou naplánované velké rekonstrukce. U brněnské přehrady zahájí silničáři opravu ulice Rakovecká, kterou poničily sesuvy. V Šakvicích na Břeclavsku dokončují rekonstrukci dvou mostů nad železniční tratí.

Ve Zlíně silničáři dokončí opravy Gahurova nadjezdu

Naprosto zásadní investice silničářů ve Zlínském kraji v letošním roce je pokračování oprav Gahurova nadjezdu. Vloni stroje obsadily a obnovily východní polovinu mostu. Letos budou pokračovat na druhé polovině.„My s touto stavbou začínáme v polovině března. Ty práce budou probíhat zatím pod mostem na kanalizaci a dalších objektech. Dopravní omezení potom začnou 27. března,“ vysvětluje ředitel Ředitelství silnic Zlínského kraje Bronislav Malý.

Víc než čtyři měsíce budou muset řidičům stačit namísto čtyř jenom dva jízdní pruhy. Oprava mostu přijde na 54 milionů korun zaplatí ji kraj i evropské fondy. Ve Zlínském kraji letos začne také oprava mostu ve Vsetíně. Na Kroměřížsku mezi Chvalčovem a Rajnochovicemi silničáří opraví více než 9 kilometrů komunikace.