Česká rajčata jdou na odbyt. Na tuzemském trhu jich je ale pár procent

Zelinářská unie chce zvýšit produkci rajčat v ČR (zdroj: ČT24)

Přestože českých rajčat v tuzemských obchodem příliš nepřibývá, jejich produkce neustále roste. Proto má letos podle zelinářské unie vzniknout až patnáct hektarů nových skleníků, které umožní jejich celoroční pěstování. I tak budou mít česká rajčata v prodejních regálech jen zhruba osmiprocentní zastoupení, většina zeleniny se totiž stále dováží.

Největší producent rajčat v Česku v Tvrdonicích na Břeclavsku má v okolí pěstované zeleniny rušno. Část starých skleníků jde k zemi a na jejich místě vyrostou nové. „Vznikne tam pět hektarů nových a moderních skleníků. Do nich plánujeme výsadbu na konci září a první sklizeň plánujeme na vánoční trh,“ popsal situaci předseda představenstva Libor Dubovský.

V nových sklenících je možné pěstovat po celý rok a více zeleniny najednou. „V současné chvíli vyprodukujeme nějakých 35 až 40 kilogramů rajčat na metr čtvereční, v těch nových typech staveb se produkuje 60 až 65 kilo rajčat na metr čtvereční,“ dodal Dubovský.

V nových sklenících pěstují už také zelináři na Olomoucku, kde první várku rajčat sklidili okolo Vánoc. První zimní sklizeň vážila tunu. Rajčata pěstují v kokosových matracích a díky hadičkám, které k nim pravidelně přivádějí vodu, rajčata rostou rychle. Dosahují výšky až 12 metrů, bez vysokozdvižné plošiny by se proto pěstitelé neobešli.

Zvýšit produkci českých rajčat je podle zelinářské unie potřeba. Každý Čech spotřebuje v průměru kolem 12 kilo rajčat za rok. A čím dál častěji sáhne právě po těch českých. „Když u nás rajčata dozrají a utrhnou se, tak ještě ten den můžou být u spotřebitele, což potom chuťově i esteticky vypadá úplně jinak,“ vysvětlil předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman. 

Špatné počasí českým zelinářům nevadí

Letos by proto mělo v Česku přibýt zhruba 15 hektarů nových skleníků. I přesto budou mít česká rajčata na našem trhu asi jen osmiprocentní zastoupení, zbytek tvoří rajčata z dovozu. Jejich cena je ale oproti loňskému roku vyšší – zhruba o deset procent.

V obchodním řetězci vyjde kilo rajčat ze Španělska třeba na 70 korun. „Vliv na cenu sehrály nepříznivé klimatické podmínky v celé jižní Evropě, z toho důvodu došlo k růstu cen některého druhu zeleniny nebo ovoce. Byla i omezená dostupnost, takže některé druhy nebyly dostupné vůbec,“ uvedl mluvčí společnosti Tesco Stores ČR Václav Koukolíček.

Například cena poslední várky salátových okurek se proto zvedla o víc než polovinu – v průměru se v lednu pohybovala kolem 57 korun za kilo. Loni to přitom bylo zhruba o dvacet korun míň. Výkyvy počasí v celé Evropě nahrávají právě českým zelinářům. Zelenina ve sklenících jim totiž poroste vždycky – ať je venku plus deset nebo mínus patnáct.