Ostrava rozvíjí projekt „Refill“. Lidmi chce zaplnit opuštěné budovy v centru

Ostravský projekt „Refill“ (zdroj: ČT24)

Dát trvale prázdným budovám, ale i pozemkům dočasně nové, kreativní využití. To je podstata v Česku průlomového projektu Refill, který rozvíjí Ostrava. Podílí se na něm spolu s dalšími devíti evropskými městy.

Magistrát chce umožnit začínajícím podnikatelům a kreativcům, aby své nápady uskutečnili v dosud prázdných prostorech za zvýhodněný nájem. Zájem majitelů domů i případných uživatelů teď Ostrava monitoruje v dotazníku na webových stránkách projektu.

Město by mělo v projektu Refill poskytnout zájemcům o využití prostoru na dočasnou dobu jakoukoliv součinnost. Nebude klást překážky.
Kateřina Šebestová
náměstkyně primátora města Ostravy

Od loňského září proto město mapovalo prázdné prostory, ať už jsou soukromé, nebo města. Úředníci se soustředili hlavně na historické jádro města a přilehlé ulice, tedy centrální obvod. „Momentálně jsme ve fázi dotazníkového šetření. Příští týden bychom se rádi setkali se soukromými vlastníky prostor, nejprve v centrální části města,“ sdělila Šebestová s tím, že ve vytipovaných prostorech by se první nájemci mohli zabydlet už za několik měsíců.

Hotel Palace poskytne útočiště

Prázdné prostory bývalého hotelu Palace typově patří k těm, které by Ostrava do budoucna ráda oživila. „Už teď se tu příležitostně konají kulturní akce, jako třeba filmová akce Cinema Royal. A zatímco část budov se už podařilo proměnit ve studentský kampus, tyto pokoje hosté opustili už dávno,“ zmínila redaktorka ČT Markéta Radová.

„Jsou zdevastované a právě tady třeba se odehrávala i Cinema Royal. Divadelní scény byly v různých pokojích,“ sdělila ředitelka Kampusu Palace Veronika Snopková.

Projektu Refill se Ostrava účastní spolu s dalšími devíti evropskými městy. Hlavním partnerem je belgické město Gent. Projekt je dvouletý a zkušenosti město čerpá od zástupců nizozemského Amersfootu, kde dočasné pronájmy prostor fungují.