Boskovický hrad má nového kastelána. Zříceninu začne opravovat a bude tam bydlet

Novým kastelánem boskovického hradu bude mladý památkář Jan Večeřa. Goticko-renesanční zřícenina se bez něj musela obejít od loňského září, kdy dostal bývalý hradní správce od majitele památky výpověď. Nový kastelán teď památku musí připravit na blížící se turistickou sezonu.

Klíče od boskovického hradu má nový kastelán v ruce teprve krátce. Plány má ale jasné.

Nový kastelán Hradu Boskovice Jan Večeřa
Zdroj: ČT24

Nejdřív se musí postarat o to, aby hrad vůbec stál. „Tady se nám boří líce. To znamená, že úplně nejdřív musíme zajistit všechny zdi a líce doplnit a přezdít,“ říká nový kastelán hradu Jan Večeřa.

Kolem hradu vznikne naučná stezka

Teprve potom přijdou na řadu první návštěvnická lákadla. „ Několik sklepů tady bylo nepřístupných, chtěli bychom je zpřístupnit,“ popisuje kastelán. Plány se ovšem netýkají jen hradu samotného, ale také jeho okolí. Třeba na cestě od boskovického zámku vznikne asi osmnáct stanovišť nové naučné stezky. Z hradeb také zmizí zarostlé stromy a náletové dřeviny.

Opravy budou stát miliony

Do rozsáhlých oprav hradu se chce kastelán pustit už na jaře. Stavební úpravy se podle majitele hradu Dominika Božka protáhnou na několik let a jen první rok rekonstrunkce může vyjít až na pět milionů korun. „Udržovat takovou památku v kondici není jednoduché,“ dodal Dominik Božek.

  • Středověký hrad vznikl už v polovině 13. století. Původně patřil rodu pánů z Boskovic, na konci 14. století přešel do správy pánů z Kunštátu. Různí majitelé, mezi které patří například rod Dietrichsteinů, několikrát stavbu zbourali a přestavěli. Z původní budovy se zachovalo pouze torzo hradního paláce a dvacet metrů vysoká věž. Technickou zajímavostí je i 26 metrů hluboká studna s čerpadlem poháněným dřevěným šlapacím kolem, jediným funkčním v republice.

Pro kastelána bude hrad nejen pracovištěm, ale i domovem

Majitel hradu vybral kastelána z více než dvaceti zájemců. „Řekl jsem mu, že musí mít pocit, že je hrad jeho. Chci, aby tu bydlel,“ říká jednatel MP Holding Dominik Božek. A nový kastelán se tomu nebrání. S manželkou se chce do víc než sedm set let staré památky přestěhovat už za měsíc. „Obrazně řečeno je to splněný sen. Už odmala jsem chtěl být kastelánem nějakého hradu. Já bych chtěl, aby ten hrad nebyl pro mě jenom pracoviště, ale i domov,“ říká Jan Večeřa.