Neplatil daně z prodeje minerálních olejů. Odsedět si má 15 let

Trest za neplacení daní (zdroj: ČT24)

Celkem patnáct let za neplacení daní má za mřížemi strávit obchodník s minerálními oleji Petr Chromec z Ostravy. Rozhodl o tom krajský soud. Jeho společníkům rozdal tresty ve výši tři a šest let vězení.

Muži dále dluží státu na spotřební dani a dani z přidané hodnoty kolem 66 milionů korun. „Obžalovaní Vít Sedláček, Petr Chromec a Marcel Baráth měli dovážet z Polska minerální oleje – nejčastěji šlo o řepkový olej. Ten pak měli rozprodat jako motorovou naftu na čerpacích stanicích v Moravskoslezském kraji,“ zjistil redaktor České televize Jiří Loučka.

Petr Chromec, který měl obchody řídit, kvůli tomu založil i několik společností. Za prohřešky proti zákonu ho ve středu ostravský krajský soud poslal na sedm let do vězení. Chromec ale již dříve dostal jiný trest v délce odnětí svobody osm let. Oba tresty se mu sčítají.

Jeho komplice z byznysu Víta Sedláčka čeká za mřížemi šest let. Nejmírnější trest - tříletý pobyt ve vězení dostal Marcel Baráth. Ani jeden z nich podle rozsudku nezaplatil spotřební daň a daň z přidané hodnoty.

Rozsudky dosud nejsou pravomocné, všichni obžalovaní si totiž stejně jako státní zástupce vzali lhůtu pro odvolání. Transakce, za které dnes soud rozděloval nepodmíněné tresty, probíhaly v letech 2012 a 2013.