Soud řeší případ exekutora. Podle žalobce dluží klientům přes 7 milionů korun

Exekutor má dlužit miliony (zdroj: ČT24)

Soudní exekutor Čeněk Bělasta z Bruntálu stanul v úterý před ostravským krajským soudem. Žaloba ho viní z toho, že dluží více než sedm milionů korun přibližně třem stovkám svých klientů.

Má jít přitom o peníze, které pro ně Bělasta vymohl při exekucích. „Bruntálský exekutor před soudem nejprve řekl, že je nemocný a bere léky a navíc podle svých slov neměl dost času konzultovat svou kauzu se svým advokátem,“ informoval od soudního stání redaktor České televize Jiří Loučka.

Zákonem dané lhůty na přípravu všech účastníků řízení ale soud dodržel. Proces proto mohl pokračovat. Exekutor Bělasta České televizi řekl, že obžaloba je snůškou lží a polopravd. Podle svých slov nikomu nic nedluží.

Státní zástupkyně Beáta Čienčalová však již nechala exekutorovi obstavit nemovitosti a hotovost na účtu. Doufá tak, že by alespoň částečně jejich prodej v případě, že bude exekutor pravomocně odsouzen, pokryl nároky klientů. Podle žalobce dluží Bělasta některým klientům peníze i dvanáct let. Aby poškození nemuseli chodit k soudu osobně, zvolili si společnou zástupkyni.

„Za zpronevěru a zneužití pravomocí veřejné osoby hrozí exekutorovi trest v rozmezí pět až dvanáct roků vězení,“ dodal Jiří Loučka.