Žloutenková epidemie v Brně je na ústupu. Podle hygieniků ale nekončí

Hygienici na jihu Moravy evidují tři nově nakažené žloutenkou. Od poloviny července je to nejnižší nárůst. Choroba v regionu od začátku roku zasáhla 441 lidí. Nejvíce případů bylo ve věkové skupině od 25 do 44 let. Jihomoravský kraj zatím výrazně netrápí ani chřipka. Nejvíce nemocných je na Vysočině a v Olomouckém kraji.

V Jihomoravském kraji přibylo za poslední týden nejméně nově nakažených lidí žloutenkou od léta, kdy epidemie propukla. „V aktuálním týdnu se objevily pouze tři nové případy a od začátku roku je 441 potvrzených případů,“ řekla vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Podle ní ale riziko šíření stále trvá. Hygienici evidují i několik nemocných dětí a chystají opatření, aby se nákaza nerozšířila po prázdninách ve školách. V létě týdně přibývalo i 30 nemocných. „Ve srovnání se srpnem a zářím vidíme pokles, ale stále to nekončí. Nemoc se dále šíří a může se ještě rozšířit,“ doplnila.

Vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek hodnotí epidemiologickou situaci (zdroj: ČT24)

Po prázdninách budou opatření ve školách pokračovat

Hygienikům se celou dobu dařilo zabránit větší nákaze ve školách a kolektivech, většinou si nemoc předávali členové v rodinách. Hygienici zaznamenali pokles počtu nově nemocných u dospělých osob a drogově závislých, ale bohužel už jsou nemocné jejich děti, a proto se to může dostat do školních kolektivů. „Zatím se nám dařila nastavit potřebná opatření a zabránit tomu, další chystáme po prázdninách,“ řekla hygienička. Teď jsou opatření  v osmi brněnských školách. Po prázdninách přibydou další dvě. Hygienici provedli protiepidemická opatření u více než 2200 lidí, kteří byli v kontaktu s nemocnými.

Žloutenka typu A („nemoc špinavých rukou“) je infekční zánět jater. Virus této hepatitidy je značně odolný. V pokojové teplotě může přežít několik týdnů, zmrazený i několik let. Ničí ho pětiminutový var, při teplotě 60 stupňů Celsia to trvá až deset hodin. Spolehlivě účinkují dezinfekční přípravky s obsahem chlóru nebo kyseliny peroctové.

Inkubační doba je 16 až 50 dnů. Příznaky jsou podobné jako u chřipky – bolesti hlavy, nevolnost, horečka. U dospělých se většinou objeví žluté zbarvení kůže a očního bělma, sliznic i ostatních tkání. To je způsobeno zvýšenou koncentrací žlutého žlučového barviva bilirubinu v krevní plazmě.

V případě žloutenky je povinná léčba na infekčním oddělení v nemocnici. Rekonvalescence může trvat až půl roku, možné komplikace narůstají s věkem pacientů.

Model viru žloutenky
Zdroj: ČT24/ISIFA/Thinkstock

Roste počet nemocných s chřipkou. Nejvíce na Vysočině a Olomoucku

V jiných krajích zatím řádí chřipková epidemie. Jihomoravský kraj ještě výrazně netrápí.

Největší počet nemocných s chřipkou je v Olomouckém kraji a na Vysočině. Na Vysočině zemřeli kvůli chřipkám tři lidé. Ke dvěma úmrtím z minulého týdne přibylo další v pondělí. „Jde o pětasedmdesátiletou ženu z okresu Jihlava,“ řekla Radka Štěpánková z krajské hygienické stanice. Kvůli zvýšenému výskytu chřipkových onemocnění budou do odvolání zakázány návštěvy pacientů ve čtyřech z pěti krajských nemocnic. Otevřena zůstává pouze nemocnice v Novém Městě na Moravě na Žďársku; v tomto okrese je zatím nejnižší nemocnost.

V Olomouckém kraji lékaři evidují více než 1800 nemocných na 100 000 obyvatel. A situaci v regionu proto označují za lokální epidemii. Vysokou nemocnost hlásí také sousední Moravskoslezský kraj.

O třetinu přibylo nemocných i ve Zlínském kraji. „Nemocnost v nadcházejících týdnech zřejmě ještě poroste,“ řekla ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice Hana Tkadlecová. Závažný průběh chřipky ani úmrtí na chřipku zatím na Zlínsku hygienici nezaznamenali.