Hradecký terminál stojí na státním, což stojí miliony. Rýsuje se ale odkup pozemků

Dopravní podnik by se mohl zbavit milionové zátěže (zdroj: ČT24)

Královéhradecký dopravní podnik by se mohl konečně zbavit zátěže, se kterou marně bojuje už osm let. Část autobusového nádraží totiž stojí na státních pozemcích a stát místo prodeje požadoval milionový nájem, konkrétně je to 2,25 milionů korun každý rok. Teď se ale zdá, že by se mohla situace v novém roce změnit.

Na část pozemků už má dopravní podnik na stole smlouvy. Podle ředitele dopravního podniku Miloslava Kulicha jde o zhruba 600 metrů čtverečních za asi čtyři miliony korun: „To je za metr docela dost, ale co se dá dělat,“ konstatuje Kulich. 

To je ale jen menší část problému: dalších 5500 metrů čtverečních totiž vlastní Ředitelství silnic a dálnic. I v tomto případě ale osmileté dohadování zřejmě spěje ke konci: „Předpokládáme, že po novém roce budeme mít k dispozici novou cenovou vyhlášku. To znamená: můžeme zadat cenový posudek a pak už nic nebrání prodeji,“ tvrdí mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Město ale musí počítat s tím, že se cena vyšplhá ke třiceti milionům. „Domnívali jsme se, že budeme schopni vyjednat lepší podmínky, protože jsme vyšli ŘSD vstříc při shánění pozemků pro dálnici. Bohužel nezbude, než to odkoupit,“ kritizuje náměstkyně primátora pro majetek Romana Lišková (bezpp).

Hradecký dopravní podnik platí za pozemky nájem státu od roku 2008. Kdyby k dohodě došlo dřív, už by byly zaplacené. Radnice ale při výstavbě vztah k pozemkům příliš neřešila. Stavba terminálu tehdy vyšla bezmála na půl miliardy korun.