Holčička s kouzelnýma nohama je plná optimismu a fantazie

Kniha je příběhem o dětské fantazii a bezstarostnosti (zdroj: ČT24)

Obdobně jako hlavní hrdinka pohádky Blanky Fišerové, také její maminka měla jako malá neobyčejné nohy. Kvůli nim strávila dlouhé měsíce v nemocnici, odkud psala svým rodičům dopisy. Proto, že jsou plné nefalšované dětské radosti a bezstarostnosti, přivedly Fišerovou na nápad napsat pohádkový příběh, který by se jimi inspiroval a byl by inspirací i jiným nemocným dětem.

Fišerovou zaujal zejména optimismus a naděje, které skrz své dopisy posílala její maminka ještě jako malá holčička své rodině. „Malé dítě tu nemoc skoro nevnímá, proto jsem si řekla, že by na jejich základě mohla vzniknout pohádka. I v těch dopisech je už fantazie,“ vysvětlila autorka knihy Blanka Fišerová.

Knížka nazvaná O Holčičce s kouzelnýma nohama ale není plná pouze příběhu inspirovaného nemocí spisovatelčiny maminky, ale také jejím umem. Už jako malá totiž háčkovala. „Napadlo mě, že i ta holčička v pohádce by mohla háčkovat a mohla by si uháčkovat i svoje kouzelné nohy, které ji odnesou kamkoli bude chtít,“ dodala autorka.

Holčička s kouzelnýma nohama totiž díky nim podnikne zajímavou cestu světem, aby našla nožní duše, které jí uletěly.

A začala panu doktorovi o překot vyprávět, že jim jen možná uletěly duše. No ano, že jsou dvě, levá a pravá. A že nemá čas tady polehávat, musí ven a duše zpátky přivolat, protože se možná jen kamarádí s holuby a posedávají venku na stromech. A že by jí vlastně mohl poradit, jak na to, jak se takové duše chytají. A možná tady mají velký žebřík anebo náhradní nohy. Ano, ty dřevěné by jí byly nejmilejší, protože se dřevem umí tatínek.
Kniha O Holčičce s kouzelnýma nohama

Háčkování se objeví i v obrázcích, kam jej zakomponovala ilustrátorka Hana Mičková. „Využívala jsem reálné háčkované věci, například vločky, které jsem skenovala a pak je různě upravovala v počítači,“ vysvětlila ilustrátorka. Také své kresby propojila s opravdovými obrázky, jež kreslila maminka Fišerové v dopisech.

Kniha poputuje za nemocnými dětmi

Příběh O Holčičce s kouzelnýma nohama vyšel díky podpoře fanoušků, kteří na její vydání přispěli víc než 160 tisíc korun. Dvě stě z nich už autorka knížku poslala. Do knihkupectví se publikace nedostanou, zájemci je mohou zakoupit pouze přes internet. Část výtisků pak Fišerová věnuje taktéž právě nemocným dětem.