Doprava v kraji se v neděli promění. Přibudou nové spoje i linky

Lidé jezdící do práce anebo do školy vlaky a autobusy by si měli před pondělním ránem zkontrolovat jejich odjezdy. V neděli 11. prosince totiž začnou platit nové jízdní řády. Přestože většina linek zůstává stejná, někde se odjezdy posouvají a jsou i tratě, kde se bude jezdit častěji. Na brněnském nádraží dokonce po letech zastaví soukromý dopravce RegioJet, protože na tamější trasu končí monopol Českých drah.

Jízdní řády se mění po celé České republice. K významným změnám dojde i v Jihomoravském kraji, kde se kromě vlakových a autobusových spojů promění i nastavení městských linek a dokonce přibudou i nové spoje.

Proměna dálkových vlaků

Protože se v Česku přečíslují dálkové vlaky kvůli sjednocení jejich označení, změní se názvy rychlíkových linek na jižní Moravě původně značených jako R2 až R7.
Nové označení rychlíků:

  • R2 - R19 (Brno – Březová nad Svitavou )
  • R3 - R9 (Brno–Tišnov)
  • R4 - R11 (Brno – Náměšť nad Oslavou)
  • R5 - R13 (Brno – Břeclav – Hodonín – Moravský Písek)
  • R6 - R56 (Brno – Kyjov – Veselí nad Moravou)
  • R7 - R8 a R12 (Brno–Vyškov–Nezamyslice)

Na spoji R19 vznikne nové spojení z Brna v 5:00 do Prahy. Tento vlak zastaví v Blansku, Skalici nad Svitavou a v Letovicích.

Největší změnu na dráze ale čeká brněnské nádraží. Od soboty na něj už nebude platit monopol Českých drah a u peronu tak poprvé zastaví vlak společnosti RegioJet. Podle nového jízdního řádu pojede z Prahy do Bratislavy přes Brno třikrát denně.

Novinky v regionálních vlakových spojích

• Na lince S2 Brno–Letovice se přidává nový vlak z Brna v 14:44 do Blanska a dále vlak S2 z Blanska v 17:10 je protažen až do Rájce–Jestřebí. V odpoledním čase tak v době školního roku vzniká pravidelný patnáctiminutový takt v úseku Brno–Blansko.

• Na lince S3 Břeclav–Brno–Tišnov–Níhov se ve školním roce přidává pár vlaků z Brna v 13:54 do Hrušovan u Brna a zpět. Dále je 1 pár vlaků protažený z Tišnova (8:13) do Kuřimi (do Brna hl.n. 8:51).

• Na lince R56 přibývá v pracovní dny žádaný spěšný vlak Nesovice – Brno hl.n. (6:33).

• Na lince S6 přibývá v sobotu vlak Nesovice – Brno hl.n. (8:20) a dále v pracovní dny a v sobotu cestujícími žádaný vlak z Brna (23:10) do Nemotic.

• Na lince S8 Břeclav–Mikulov jsou zavedena sobotní spojení umožňující pozdější návrat z Mikulovska a Lednice do Brna.

Cykloturistický Expres Pálava–Podyjí bude z důvodu výluky mezi Břeclaví a Mikulovem veden dvěma trasami – od Velikonoc do června pojede z Brna do Mikulova přes Hrušovany nad Jevišovkou. Později se vrátí na původní trasu z Brna přes Břeclav a Mikulov do Znojma a Šatova.

Změny řádů regionálních autobusů

Změny se dotknou nejen železniční dopravy na dálkové a regionální úrovni, ale také vozů jezdících nejen mezi obcemi, ale také přímo v Brně. Posílí se například spoje linek 701 a 702 (z Brna do Pozořic a Mokré-Horákova). Na trase přibude ještě jeden vůz, který pomůže s přestupem na přípoj u kruhového objezdu u Bedřichovic na linku 151 směr Podolí a Šlapanice.

Další nové spoje pak přibydou například na lince 41 v pracovních dnech s odjezdem v 8:01 z Lelekovic do Brna, pak dále na lince 262 bude jezdit nový vůz po 18. hodině pro místní části Boskovic Hrádkov a Vratíkov a obce Okrouhlá. Změny se dotknou i spoje 402, u kterého první ranní spoje pojedou už z Říčan do Brna.

V úseku Velké Opatovice – Boskovice pak budou nové ranní spoje na lince 251 v nepracovních dnech. Brzy ráno se pak cestující také dostanou díky autobusům číslo 551 taktéž z Kobylí do Klobouků u Brna už v 5:10.

Co se týče změn městských řádů autobusové dopravy, kromě Brna se promění i ve Znojmě a Adamově. V prvním zmíněném městě se promění jízdní řád tak, aby bylo možné stihnout první ranní spoj linky 108 ze Znojma do Brna v pracovních dnech. V Adamově se pak promění načasování linky 215, která zlepší spojení zejména pro školáky do Blanska a Brna.

Proměna městské dopravy v Brně

Mimobrněnští cestující budou moci nově využít od letošního 12. prosince expresní linku E56, která spojí Bohunický kampus s Pisárkami, královopolským nádražím a Technologickým parkem. Celou trasu lidé projedou za pětadvacet minut. V Králově Poli bude navazovat na vlaky od Tišnova a doba jízdy z Tišnova či Kuřimi do Pisárek či k bohunické nemocnice se významně zkrátí. 

Změny brněnských linek
Zdroj: DPMB

Podobné zlepšení zaznamenají cestující od Rosic či Ivančic. I jim se díky přestupu u kampusu razantně zkrátí doba cesty do Králova Pole nebo do Technoparku.

Změny jízdních řádů se nedotknou pouze autobusů, ale také tramvají. Prodlouží se tak trasa tramvaje číslo 10, která v ranní a odpolední přepravní špičce v pracovní dny pojede po kolejích ve směru Stránská skála – Hlavní nádraží – Renneská – Bohunice, Švermova; určené spoje pojedou pouze v úseku Geislerova – Bohunice, Švermova. Prodlouží se také cesta linky 64, která nyní končí v zastávce Životského. Nově dojede až do Komárova.

Kromě těchto změn dojde ke zrušení jednosměrné trasy vybraných spojů noční linky N89 končící v zastávce Svratecká a pro noční linky N96 se ve směru ze Šlapanic do Bosonoh ruší zastávka Slatina, rozcestí.

A další změny v tarifech

Zatímco změny v jízdních řádech proběhnou už v pondělí 12. prosince, další proměny jízdy čekají na cestující od prvního ledna 2017. Tehdy dojde k některým úpravám v tarifech. Nově budou moci například děti od 6 do 10 let cestovat v zónách 100 + 101 bezplatně v MHD, autobusech i vlacích. Nově se zavede také možnost dokoupení kupónu jen pro jednu zónu.

Další novinky se dotknou například držitelů průkazů ZTP a ZTP/P, kteří si budou moci nově pořídit jízdenku s platností 24 hodin pro neomezené cestování po celém IDS JMK za 35 korun. Změny čekají také na majitele psů, kteří budou moci využít jednodenní jízdenku pro psa za 70 korun.