Záhadný nadační fond. Měl podporovat nemocnice, v sídle kraje o něm nikdo neví

Fond měl podpořit vzdělávání personálu nebo přispět na vybavení nemocnic (zdroj: ČT24)

Až po dotazu České televize zjistili noví zastupitelé a radní Královéhradeckého kraje, že vůbec existuje nadační fond, který měl podporovat zdravotnictví. Fond vznikl už před 11 lety, nikdo ale přesně neví, kolik peněz přes něj proteklo a kam mířily. Dříve měl fond majetek za statisíce, teď nemá žádný a soud už ho poslal do likvidace.

Fond založil v roce 2005 Zdravotnický holding, což je krajská firma, která se stará o nemocnice. Měl podpořit vzdělávání personálu, přispět na speciální lékařskou péči a vybavení nemocnic. Z pěti zveřejněných dokumentů ale vyplývá, že dary takového charakteru neposkytl. 

Podle rejstříku je navíc pořád živý, když se ale redaktor ČT Vlastimil Weiner ptal na krajském úřadě po podrobnostech, příliš nepochodil: „Přiznám se, že tento fond, tento výpis vidím poprvé,“ reagoval náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09). „Nezlobte se, neznám. Já jsem ho nezakládala,“ reagovala na dotaz šéfka krajského úřadu Ivana Křečková. 

Nadační fond oficiálně sídlí na Velkém náměstí v Hradci Králové, jenže tam po něm není ani stopa. Poslední výroční zpráva je pak za rok 2007. Podle té rozdal fond 116 tisíc korun: z toho třeba 42 tisíc dostala policie na „propagaci a zviditelnění záchranného systému“. Fond měl anonymní dárce a majetek za zhruba půl milionu korun. Rok před tím dali neznámí dárci fondu 634 tisíc. 

„V současné době máme informace, že majetek fondu je nula. Je vydáno soudní rozhodnutí, které posílá fond do likvidace,“ uvedl ředitel Zdravotnického holdingu Miroslav Procházka.