Výzkum: Nejlepším místem pro život je Praha, nejhorším sever Moravy

Lidem se opět žije nejlépe v Praze. Na druhé místo se z loňského devátého posunul Pardubický kraj následovaný Plzeňským, který obhájil bronzovou příčku. Nejhůře se žije v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Vyplývá to ze srovnávacího výzkumu projektu Místo pro život.

Praze každoročně pomáhá nejvyšší průměrná mzda v zemi i to, že zde lidé snáze seženou práci. „Zdravotní péče je na lepší úrovni než ve většině dalších krajů a hlavní město se také pyšní velkým počtem spolků, nadací a občansky prospěšných organizací,“ uvedli autoři.

Negativem života ve velkoměstě je ale vysoká kriminalita, nedostatek zeleně a množství emisí, které je mezi kraji nejvyšší. Oproti loňskému roku nicméně Praha v těchto oblastech zaznamenala zlepšení a v investicích do životního prostředí poskočila z posledního místa na páté. 

Na druhém místě skončil Pardubický kraj. Získal zároveň nejlepší hodnocení v oblasti práce, a proto si také v žebříčku oproti loňsku polepšil. Plusem kraje jsou i bezpečné silnice a nejnižší kriminalita.

Jak se žije lidem v Pardubickém a Ústeckém kraji (zdroj: ČT24)

Naopak problémem je infrastruktura, volnočasové aktivity a péče o děti a vzdělávání. Kraji nenahrává ani kvalita životního prostředí. „Zčásti to vylepšuje snaha obyvatel a veřejné správy tento trend obrátit. Investice do životního prostředí jsou na Pardubicku vůbec nejvyšší z celé ČR,“ dodali autoři.

Loni nejhůř dopadl Středočeský kraj

Královéhradecký kraj, který loni skončil na druhém místě, letos spadl na páté. Naopak z pátého místa na čtvrté si polepšil Jihočeský kraj. Obměnilo se i poslední místo, na které se posunul Moravskoslezský kraj a vystřídal tak loňský Středočeský.

Ústecký kraj stagnoval na loňském 13. místě. Důvodem je především rekordní nezaměstnanost, ale i určitá obecná rezignovanost zdejších obyvatel. Sportovní oddíly mají malo členů. Obyvatelé také méně řeší životní prostředí, hlavně třídění odpadu.

Výzkum mezi 1400 obyvateli všech regionů provedla agentura Datank. Respondenti hodnotili kraje z pohledu řady kritérií v ekologii a životním prostředí, zdravotnictví, sociální sféry, péče o děti, vzdělávání, pracovních podmínek, kupní síly, volnočasových aktivit, turismu, rozvoje infrastruktury, bezpečnosti, občanské společnosti a tolerantnosti.

Pořadí krajů ve srovnání Místo pro život 2016:

  1. Praha
  2. Pardubický kraj
  3. Plzeňský kraj
  4. Jihočeský kraj
  5. Královéhradecký kraj
  6. Karlovarský kraj
  7. Zlínský kraj
  8. Liberecký kraj
  9. Jihomoravský kraj
  10. Středočeský kraj
  11. Vysočina
  12. Olomoucký kraj
  13. Ústecký kraj
  14. Moravskoslezský kraj