Rychnovské družstvo trápí legionella a nikdo neví, kde se vzala

Reportáž: Legionella na Rychnovsku (zdroj: ČT24)

Rozbory teplé vody v desítce bytových domů v Častolovicích, Rychnově nad Kněžnou a ve Vamberku odhalily přítomnost legionelly. Zdroj bakterie není jasný, Rychnovské bytové družstvo, kterému domy patří, ale začalo vodovodní trubky čistit a po Novém roce je kompletně vymění.

Bakterie legionella se ve vodě množí při teplotě do pětačtyřiceti stupňů a může způsobit zdravotní komplikace včetně těžkého zápalu plic. Nejohroženější jsou lidé s oslabenou imunitou. Přenáší se vdechováním par a aerosolů.

Legionellu se podařilo identifikovat díky hygienickému rozboru, ke kterému preventivně přistoupilo samotné družstvo. Kde se nákaza vzala, ale není jasné, protože družstvo si zahřátí vody upravuje samo a teplou vodu dodává mezi šestou ranní a desátou večerní.

Teplá voda příště i v noci

Nyní začalo rozvody vody čistit a během několika nocí přehřeje kotle tak, aby se do všech rozvodů dostala voda horká nad šedesát stupňů, které jsou pro bakterii smrtící. „Hned po Vánocích, začátkem ledna provedeme výměnu všech rozvodů teplé a studené vody, včetně cirkulace,“ dodává zástupce bytového družstva Jaroslav Ptáček.

Výměna rozvodů od kotlů až po stoupačky v bytech přijde na téměř milion korun, zaplatí ji družstvo. Nájemníci se ale díky úpravám aspoň dočkají teplé vody i v nočních hodinách. „Dohodli jsme se na trvalém předehřívání teplé užitkové vody mezi 50 až 55 stupni,“ oznámil častolovický starosta Zdeněk Praus.