Čeští středoškoláci dostali ceny za elektromagnetické dělo i výzkum mutace proteinů

Jejich vědecké studie a výzkumné výsledky kvalitou přesahují leckterou diplomovou práci, a přitom ještě neopustili střední školu. Letošní laureáti cen České hlavičky věnovali svou pozornost i volný čas například výrobě elektromagnetického děla nebo mutacím v konkrétním proteinu a jeho úloze při genomové nestabilitě a vzniku nádorů.

Osmnáctiletý Jakub Dostál studuje gymnázium v Olomouci, matematika je hned po jízdě na kole jeho největším koníčkem. A právě díky ní se stal jedním z vítězů soutěže České hlavičky. „Ocenění jsem získal za svou práci, ve které se zabývám simulací šíření epidemií ve společnosti. To se dá použít pro kvalitnější a úspornější imunizaci společnosti a k vymýcení různých chorob,“ představuje svoji práci student Jakub Dostál. K simulaci použil vlastní matematický model. V něm uplatňuje parametry jako je nakažlivost nemoci nebo náhodnost setkávání lidí.

Součástky použil student ze starých nemocničních přístrojů

Devítičlennou porotu soutěže letos zaujaly kromě simulátoru šíření epidemií i další projekty. Například práce Karin Movsesjan z Karlových Varů. Ta ve svém výzkumu DNA objevila z málo známého chování proteinů, proč některé léky na rakovinu nezabírají. Vojtěch Zethner ze Střední průmyslové školy sdělovací techniky Panská v Praze vyvinul zařízení, které dokáže elektromagneticky urychlovat ocelové projektily. Součástky, které si nemohl dovolit, repasoval z vyřazených jiných přístrojů, třeba nemocniční magnetické rezonance. „Chtěl bych jednou dělat věci, nad kterými lidi mávnou rukou, že to není možné, že to je utopie,“ svěřil se Vojtěch Zethner.

Studentka zkoumala v archivu gruntovní knihy

Studentka gymnázia v Moravském Krumlově Štěpánka Grunová zkoumala obecní účty a gruntovní knihy Hostěradic na Znojemsku z raného novověku. Práce je svědectvím o době prosperity městečka, kterou dnes kromě archiválií připomíná jen několik památek.

Další studenti se věnovali vlivu oxidu dusnatého v regulaci parazitické motolice, simulaci šíření epidemie ve společnosti nebo výživě a sportu při diabetu. Tým žáků ze základní školy ve Slaném vyvinul dobíječku na mobil, která shromažďuje energii vytvořenou při jízdě na jízdním kole.

Z malých hlaviček vyrostou velké hlavy

„Pokrok není náhodou, ale nutností,“ je motto soutěže České hlavičky. Soutěž je mladší obdobou prestižní ceny Česká hlava pro špičkové vědce. Cílem je popularizace vědy a podpora nadějných studentů. „Ta soutěž je o tom, abychom našli talenty a neztratili je. Nejsme Čína, nemůžeme si dovolit přijít o jediný talent,“ říká organizátor soutěže Václav Marek.

Mnozí dřívější laureáti už působí ve výzkumu, řadu angažovaly velké firmy. Část jich ale odchází do zahraničí. K úspěšným laureátkám patří Hana Sedláčková. Loni obdržela prestižní ocenění přezdívané Nobelova cena pro mladé, a to za zkoumání bílkoviny RECQ4, jejíž mutace způsobuje dědičné onemocnění Rothmund-Thomsonův syndrom.

Ocenění si vítězové převzali na slavnostním večeru v brněnském Sono centru. Záznam bude vysílat na druhém programu Česká televize v sobotu 19.listopadu.