Sesuv ve Vlašimi: Technické zázemí letního kina se zbourá

Události v regionech: Ve Vlašimi odklízejí sesutý svah (zdroj: ČT24)

Déšť, který podmáčel svah, a vítr – to jsou zřejmě příčiny sesuvu v zámeckém parku ve Vlašimi. Zemina v sobotu zavalila dílnu i část kanceláří a poničila letní kino. Statik už rozhodl o demolici minimálně jedné budovy. Škodu město předběžně odhaduje na desítky milionů korun.

Úklid následků sesuvu potrvá několik měsíců. Odklidit je třeba popadané stromy, plechy a desítky tun zeminy. Podle místostarosty Vlašimi Karla Kroupy (Volba pro město) je situace horší, než si vedení obce původně myslelo. 

V sobotu odpoledne se zničehonic sesunul břeh parku, rozpadla se pokladna letního kina a popraskala část jeho obvodové zdi. To vše v těsné blízkosti zámku. Svah se utrhl v délce zhruba padesáti metrů a popojel o dalších třicet metrů níž. Sesuv ale naštěstí nikoho nezranil.

Zbourat se bude muset i technické zázemí kina, ve kterém jsou promítačky a další zařízení za několik milionů. „Teď jsem nedoporučil, aby do něj vůbec někdo chodil,“ podotkl statik Petr Jiroušek.  

Za nehodu zřejmě může vítr a vydatnější déšť. „Byl poměrně velký vítr, takže nevylučuji, že ten vítr a plocha korun stromů tomu mohly napomoci,“ domnívá se místostarosta Kroupa.

Desítky lidí si místo chodily v pondělí prohlédnout a často vzpomínaly na dobu, kdy zde byla růžová zahrada. „Tady byla rovina, hrb a rovina. My jako děti jsme sem chodili v zimě jezdit na taškách, sáňkovalo se tady, bobovalo, takže tady bylo takové dětské eldorádo,“ popsal na místě jeden z obyvatel Vlašimi Jiří Nosek.

Kvůli zvědavým návštěvníkům a hrozícímu nebezpečí ale nechá radnice část parku uzavřít. Jestli se podaří letní kino ještě někdy zprovoznit, zatím nikdo nechtěl odhadovat. Vše bude záležet na financích a památkářích.