Dva víkendy i státní svátek budou v centru Prahy bez metra C

Mezi stanicemi Muzeum a Kačerov nebude následující dva víkendy jezdit metro, výluka bude také v pátek 28. října, kdy je státní svátek. Jako náhrada poslouží zvláštní autobusová linka XC, autobusy budou jezdit po magistrále a Budějovickou ulicí.

Pražský dopravní podnik začne v sobotu vyměňovat pražce na trati C podzemní dráhy. Zabere to celkem pět dní – dva víkendy a navíc sváteční pátek. „Důvodem (…) bude náhrada stávajících dřevěných pražců betonovými, a to mezi stanicemi Pražského povstání a Vyšehrad. Při druhé výluce proběhne pak souvislá výměna kolejnic v úseku Budějovická – Pražského povstání,“ upřesnil dopravní ředitel dopravního podniku Ladislav Urbánek.

Náhradní linka oživí zastávky nočního autobusu

Metro nebude jezdit mezi stanicemi Muzeum a Kačerov. Náhradní autobusová linka XC bude začínat již u hlavního nádraží, odkud pojede na Kačerov, podle organizátora dopravy ROPID na ní budou jezdit kloubové autobusy ve dvouminutových intervalech.

Zastavovat budou převážně na zastávkách noční linky 505, na Pražského povstání ve směru do centra zastaví linka XC v zastávce linky 193 v Táborské ulici a na Budějovické ve směru z centra v zastávce linky 134.

Na třech místech zastaví autobusy XC mimo běžné autobusové zastávky. Stane se tak obousměrně u Vyšehradu, kde vzniknou dočasné zastávky v ulici 5. května na úrovni ulice U Gymnázia. Dočasná zastávka vznikne také u Muzea ve směru k hlavnímu nádraží před křižovatkou s Vinohradskou.

Výtah na Kačerově stále chybí

Stanice Kačerov, kde bude náhradní linka končit, patří do skupiny těch, které nejsou bezbariérově přístupné. Z autobusu XC na nástupiště metra vede pouze pevné schodiště, takže každý, kdo by chtěl přestoupit s kočárkem nebo invalidním vozíkem, bude odkázán na pomoc jiných.

Dopravní podnik však spíš doporučuje do metra vůbec nepřestupovat a místo toho cestovat z Kačerova dále na jih autobusy. Na Jižní Město lze pokračovat linkami 135, 136, 170 či 213 a do oblasti Spořilova autobusy číslo 118 a 170.

V pracovní dny od 24. do 27. října výluka nebude, metro C se bez omezení rozjede také od 31. října.

Výluky metra – tradice volných dnů

Že mívá pražské metro ve sváteční dny výluky, se v posledních letech stalo takřka tradicí. Častá jsou omezení o Velikonocích, červencových svátcích i v září nebo říjnu. Je to ale tradice poměrně nová, první plánovaná výluka, kterou si pozvolna stárnoucí infrastruktura podzemní dráhy vyžádala, proběhla o Velikonocích roku 2012.

Letos byly výluky poprvé již v únoru na trase C, na jaře postihlo omezení trasu A, v červenci potom byla další výluka na „céčku“.