Karviná umí dostat peníze z dlužníků. Musejí splácet pravidelně alespoň padesátikorunu

Karviná našla způsob, jak přimět lidi, kteří mají dluhy vůči městu, aby peníze spláceli. Třeba jen po malých částkách, ale pravidelně. Karviná už takto od dlužníků vyinkasovala skoro dvě stě padesát tisíc korun.

Jedním z dlužníků je i Marcela Lukaštíková, která už dva a půl roku žije v jedné z karvinských ubytoven. Sama živí dvě děti, přesto radnici pravidelně splácí dluh. Uvádí, že odvádí pravidelně od padesáti do sta korun.

„Máme i takové, kteří nám splácejí třeba 800 až 1000 korun. A jsou i takoví, kteří už všechno splatili,“ sdělila mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová.

Karviná umí dostat peníze z dlužníků

K 1. lednu letošního roku mělo závazky u města asi 430 příjemců dávek na bydlení, kteří dlužili zhruba 1,6 milionu korun. Největší dluhy na jednu osobu jsou podle karvinských zastupitelů vyšší než 50 000 korun.

Příjemci dávek městu nejčastěji dluží poplatky za odpad, nájemné nebo peníze za pokuty či další správní poplatky.  V případě, že by dlužníci splácení odmítli, hrozilo by, že jim magistrát zamítne dávky na bydlení. V jejich přidělování má ovšem hlavní slovo úřad práce.

  • Problematiku chudoby a sociálního vyloučení připomene v příštím týdnu v Ostravě jedenáctý ročník Dnů proti chudobě, které ve městě pořádají Armáda spásy a Charita Ostrava. Právě tyto dvě organizace nabízí ve městě služby pro lidi v tíživé situaci, řekl mluvčí Charity Ostrava Dalibor Kraut. Charita Ostrava například v loňském roce pomohla téměř 2500 lidem bez domova či osobám ohroženým sociálním vyloučením, které se ocitly v tíživé životní situaci.
  • Armáda spásy pak ve městě i dalších částech regionu provozuje sociální byty, které mají pomoci lidem, kteří přišli o bydlení, vrátit se do běžného bytu. „V sociálním bytě si musí uživatel plnit veškeré povinnosti s užíváním bytu spojené. Pokud to zvládá, může už po dvou letech dostat doporučení Armády spásy, aby s ním vlastník nemovitosti uzavřel nájemní smlouvu. Armáda spásy pak s uživatelem ještě minimálně půl roku spolupracuje,“ vysvětlil Jan Krupa z Armády spásy.

Stát teď sociálně slabým proplácí 90 procent uznatelných nákladů na bydlení. Nově by se částka měla o 10 procent snížit. Počítá s tím chystaná novela zákona. Ta má vést k omezení byznysu s chudobou.

V bytové nouzi je podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí 187 000 lidí, do pěti let lze podle Platformy pro sociální bydlení očekávat nárůst jejich počtu na půl milionu.