Mezi dětmi na Náchodsku řádí enterovirová meningitida

Hygienici evidují na Náchodsku zvýšený výskyt onemocnění enterovirovou meningitidou. Onemocnělo už 45 lidí, z toho je 36 dětí. Nemoc se projevuje horečkami, zvracením či úpornou bolestí hlavy. Průběhy onemocnění jsou prý spíše lehčí až středně těžké. Kvůli meningitidě platí už více než dva týdny zákaz návštěv na dětském oddělení v náchodské nemocnici.

Podle nemocnice je toto onemocnění typické pro konec léta až začátek podzimu. Třeba před třemi lety bylo s touto diagnózou hospitalizováno 26 dětí.

Letos se začaly případy na Náchodsku objevovat od půlky září, koncem minulého týdne ale jejich počet skokově vzrostl. Nemocní jsou ve velké většině hospitalizovaní v Náchodě a v Hradci Králové.

„Souvislost mezi jednotlivými případy se podařilo prokázat u devíti dětí navštěvujících základní školu, které absolvovaly společnou akci, další dvě děti chodily do stejného kroužku a ve dvou případech se jednalo o rodinný výskyt. Jinak jde především o ojedinělé výskyty onemocnění,“ uvedla mluvčí krajských hygieniků Veronika Krejčí.

Nemoc se může projevovat horečnatými stavy, zvracením či úpornými bolestmi hlavy. Příznaky trvají většinou tři až čtyři dny. Virus je vylučovaný zejména stolicí a jeho přenos je možný při nedostatečné hygieně, nakazit se lze také při kašlání či smrkání nebo kontaminovanými předměty.

Hygienici doporučují důsledné dodržování osobní hygieny, zejména mytí rukou, vyhnout se účasti na hromadných akcích a vyhýbat se stresu.