Detektivové v sídle hradeckého kraje. Zajímali se o opravy náchodské nemocnice

Na krajském úřadě Královéhradeckého kraje zasahovala zhruba od osmi hodin ráno policie. Zajímá se o miliardový tendr na opravu náchodské nemocnice, který už kraj dvakrát v minulosti zrušil.

V pátek se přitom měly otevírat obálky s nabídkami v pořadí třetího výběrového řízení. Že se policisté zajímají o náchodskou nemocnici, potvrdil hejtman Lubomír Franc. Podle státního zástupce nebyl nikdo zadržen ani obviněn.

Podle informací ČT šlo zhruba 15 policistům o elektronickou komunikaci úředníků s vrcholnými politiky kraje, včetně hejtmana Lubomíra France (ČSSD). Policisté kromě krajského úřadu zasahovali také v sídle Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje. Hejtman potvrdil, že policisté zasahovali i u něj doma, prý si odnesli služební počítač a některé flash disky. 

„Detektivové se zajímají o dřívější mailovou komunikaci vedoucích odborů zdravotnictví a investic, ale také čtyř politiků kraje: hejtmana France a tří dalších sociálních demokratů, radních Josefa Táborského, Jany Třešňákové, která má na starosti zdravotnictví, a také Josefa Dvořáka, který se stará o majetek kraje,“ informoval reportér ČT Vlastimil Weiner. Všechna čtyři jména později potvrdil i hejtman Franc. 

Ten je přitom s Josefem Táborským zároveň senátorem, a mají tedy imunitu, podle Vlastimila Weinera ale měli policisté taková povolení, která podobný zákrok přesto umožňují.

Hejtman odpoledne uvedl, že policie případ vyšetřuje jako možnost zneužití pravomoci úřední osoby a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, vše ve stadiu pokusu.

Policie prý ve čtvrtek provedla prohlídku v prostorách úřadu u všech lidí, kteří měli co do činění se všemi zakázkami, které se týkaly modernizace náchodské nemocnice. „Poskytli jsme veškeré dokumenty, které si policie vyžádala,“ dodal hejtman. Podle státního zástupce Pavla Hochmanna policisté ve čtvrtek zajistili podklady, které se teď budou vyhodnocovat nejspíš několik měsíců. 

Největší zakázka v historii kraje se rušila opakovaně

Policejní zásah se týká tendru na dostavbu náchodské nemocnice. Miliardovou zakázku musel kraj letos v únoru znovu zrušit, protože prý byly v projektové dokumentaci závažné chyby.

Kraj pak vyhlásil nové výběrové řízení, v pátek 23. září se měly otevírat obálky s nabídkami. Mluvčí kraje odpoledne uvedla, že bylo otevírání obálek odloženo až na 14. října. 

Rekonstrukce náchodské nemocnice představuje největší investiční zakázku v historii kraje a zároveň jednu z programových priorit krajské koalice sociálních demokratů a komunistů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Stavbaři by měli v nemocnici postavit dva nové pavilony, ve kterých bude například lůžková část chirurgie, ortopedie a operační sály, porodnice a dětské oddělení. Podle plánů se má stavět za provozu nemocnice, práce by měly trvat dva roky, dalších šest měsíců má trvat zkušební provoz.

Jenomže zadání tendru dlouhodobě vázne. Podle původních představ chtěl kraj stavbu zahájit už v roce 2012, hotovo mělo být do poloviny roku 2015. Zásadní zdržení nastalo poté, co kraj v květnu 2013 zrušil přes rok trvající tendr na stavební firmu a vzdal se evropské dotace 400 milionů korun.