Tým, který chystá Metropolitní plán Prahy, se rozpadá. Končí 13 z 15 členů

Pražský Institut plánování a rozvoje opustili architekti a odborníci, kteří připravovali Metropolitní plán. Zareagovali tím na úterní odvolání ředitele IPR Petra Hlaváčka. Metropolitní plán tak nyní nemá kdo vypracovat. „Za nás je to poslední zoufalý demonstrativní čin, aby bylo jasné, že politické zasahování do zpracování územního plánu je přes míru a je už nepřijatelné,“ uvedl šéf týmu Roman Koucký.

Primátorčina náměstkyně Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice) Hlaváčkovo odvolání zdůvodnila zpožděním přípravy Metropolitního plánu. Podle vedení města nyní IPR začne hledat zaměstnance, kteří tvorbu plánu dokončí. „Současný tým v souladu se zákoníkem práce bude na metropolitním plánu pracovat do konce listopadu. Tento čas využije vedení IPR k najmutí nového vedoucího týmu a nových posil. Kdyby tým dodržel původní zadání a plán odevzdal v zákonné podobě již minulý rok, tuto situaci jsme nemuseli vůbec řešit,“ uvedla.

Město podle členů týmu do plánu účelově zasahovalo

„Šli jsme pracovat pro veřejnou instituci, protože jsme věřili, že můžeme pomoci prosadit inovativní způsob územního plánování. Odvolání Petra Hlaváčka bylo posledním a rozhodujícím z dlouhé řady signálů, že o to politické vedení města nestojí,“ řekla architektka Marie Smetana, která se v kanceláři Metropolitního plánu věnovala parkům a krajině.

Odborníci podle ní dlouhodobě naráželi na snahu ze strany vedení Prahy účelově do přípravy plánu zasahovat. „Což vedlo k narušení podmínek pro odbornou a nezávislou práci,“ uvedla Smetana.

Výpověď podalo 13 odborníků z 15

Tým, který připravoval Metropolitní plán, měl patnáct členů. Výpověď podalo 13 odborníků. Nyní ve skupině zůstala pouze asistentka a jeden z členů. Výpověď kromě odborníků podal i vedoucí týmu a architekt Roman Koucký. Právě jeho chtělo město odvolat, což Hlaváček odmítl. Kolínská (SZ/Trojkoalice) uvedla, že Hlaváček spojil svou funkci s funkcí Kouckého, také proto jej prý musela odvolat.

Metropolitní plán musí být ze zákona hotový do roku 2020, termín se ale nestihne (zdroj: ČT24)

Příprava plánu už hlavní město stála zhruba 50 milionů korun, nabírá ale zpoždění. Odborníci i magistrát navíc tvrdí, že návrh není v souladu se stavebním zákonem.

Petra Hlaváčka sice do čela IPR dosadila až současná rada, ale fungování institutu nakonec kritizovala i primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Město nechalo v IPR udělat audit, který podle ní zjistil několik pochybení.

Úterní rozhodnutí rady kritizovali nejen opoziční zastupitelé, ale také řada odborníků včetně architektů Martina Rajniše nebo Jakuba Ciglera.

Odchod odborníků je podle bývalého primátora Tomáše Hudečka (bezp.), za jehož éry IPR vznikl, nenapravitelná chyba vedení města. „Zbavit se odborníků je strašná a nenapravitelná chyba. Ještě horší však je, že teď tam prý zasedne manažer. Cítím jisté opovržení k tomuto amerikanismu. Proděkan fakulty ČVUT snad nevedl tým lidí? Manažer, manažerské selhání, leadership, ať s tím (vedení Prahy) jdou někam,“ řekl Hudeček.

  • V IPR přeměnil bývalý Útvar rozvoje primátor Tomáš Hudeček, institut dostal za úkol připravit nový územní plán a plánovat rozvoj města. IPR se profiluje jako odborné pracoviště se zaměřením na výzkumnou činnost v oblasti architektury, urbanismu, rozvoje, tvorby a správy města. Připravuje tak například rekonstrukci Malostranského náměstí. Architekt Petr Hlaváček do jeho čela nastoupil v únoru 2015, dříve byl proděkanem Fakulty architektury ČVUT.