Nehodový vlak stále blokuje trať u Vnorov. Výluka potrvá týden

Železničáři v noci na dnešek odtáhli havarovaný osobní vlak z trati směřující na Slovensko, který se v úterý srazil s traktorem. Odstranit musí ještě nehodový vlak s jeřábem, který měl vlak původně vyprostit, ale u Vnorov na Hodonínsku vykolejil. Trať železničáři zprůjezdní nejpozději do týdne.

V noci se železničářům podařilo odstranit havarovaný osobní vlak u Vnorov na Hodonínsku. Přijel pro něj další nehodový vlak ve směru od Rohatce. „Nakolejil zpátky havarovaný vlak a odtáhl jej do Strážnice,“ popsala mluvčí Českých drah Monika Bezuchová.

Odstranění vykolejeného nehodového vlaku s jeřábem, který měl původně situaci vyřešit, bude ale zřejmě náročnější, než železničáři čekali. Původní plán byl poslat na místo dva další nehodové vlaky, které ten havarovaný měly z každé strany nadzvednout. To ale nešlo kvůli nosnosti jednoho z mostů.

Pomoci bude muset další v pořadí už čtvrtý jeřáb s vyšší nosností. Ten ale už nebude železniční, ale silniční. „Postup je naprosto mimořádný, železničáři nepamatují vykolejení železničního nehodového vlaku s jeřábem,“ řekla Monika Bezuchová.

Pro zásah bude muset být speciálně upraveno i podloží, tak aby k místu mohl jeřáb najet. „Předpokládáme, že přípravy zaberou několik dní a budeme se snažit, abychom do týdne vykolejený jeřáb z trati odstranili,“ dodala Bezuchová. Do té doby bude bezpečnost v okolí mimořádné události zajišťovat hasičský záchranný sbor. Vykolejený jeřáb pak bude stabilizovat tank hasičů, který na místo dorazil už včera.

Vlaková výluka na Slovensko trvá. Trať využívají jen osobní vlaky, není proto tak vytížená. „Výhled je, že během dneška to asi hotové nebude a trať bude zprůjezdněna zřejmě až o víkendu. Zatím bude fungovat náhradní autobusová doprava,“ doplnila mluvčí Českých drah.

Při úterní srážce vlaku s traktorem zemřel řidič traktoru a osm lidí z osobního vlaku se lehce zranilo. Souprava o čtyřech vagonech vykolejila a jeden z nich začal hořet. Na vlaku, traktoru a trati vznikla škoda třináct milionů korun.