Začíná čas vinobraní. Slavnostem vína patří celý víkend Mikulov

Končící sezona parných letních dnů znamená začátek sezony vinobraní. Víno a burčák tečou proudem nyní v Mikulově. Tradiční slavnosti vína tam potrvají celý víkend. Zatímco město se těší z vysoké návštěvnosti, vinaře letos trápil mráz a plísně. Podle pěstitelů tak vína bude méně a bude také pravděpodobně dražší.

V Mikulově už mají všechny hotely a penziony plnou kapacitu. Ti, na které místo nezbylo, mohou využít možnost ubytování ve stanovém městečku. „Budeme mít kolem 600, 650 lidí, takže kolem 300 stanů a ještě stále se lidi objednávají,“ popsala situaci zástupkyně vedoucí stanového městečka Marta Pražanová.

Dodala, že možnosti vyspat se pod stanem využívají rodiny s dětmi, studenti i podnikatelé. „Dnes se vůbec nerozlišuje, kdo jde do hotelu nebo do stanového městečka, protože ubytovací kapacita je malá. Hlavně, že bydlí,“ vysvětlila.

Začátek slavností vína v Mikulově (zdroj: ČT24)

Kvůli vysokému počtu návštěvníků vzniklo v okolí obce několik záchytných parkovišť, kde mohou lidé nechat svá auta a pak si jít užívat třeba ochutnávky vína anebo se podívat, jak nápoj vzniká. „Po celém městě bude neustále kroužit autobus, který objede všechna parkoviště a odveze lidi do centra,“ popsala spojení mezi parkovacími plochami a centrem místostarostka Mikulova Marie Leskovjanová (Ženy pro Mikulov). Vinobraní se má zúčastnit až 53 tisíc lidí.

Záchytná parkoviště v Mikulově
Zdroj: ČT24

Vinaři letos bojovali s mrazy i plísněmi

Na slavnosti přijíždí lidé zejména za dobrým vínem. Zatímco návštěvníci nejspíše žádnou změnu nabídky nepocítí, v běžném prodeji bude víno letos pravděpodobně dražší. Vinaře totiž potrápil jarní mráz, který část úrody spálil a pak také plísně kvůli častým letním dešťům. A protože ubylo hroznů, tak tím pádem i vína.

Například Stanislavovi Šopfovi umrzlo na jaře zhruba 50 procent úrody. „Je toho málo, ale musí brát to, co je. Ostatní úroda je jinak krásná a vypadá, že je zdravá. Když nám to špačci nesní, tak to bude dobrý,“ okomentoval sběr hroznů Šopf.

Dobré by mělo být také zářijové počasí. Příznivé by tak mělo být alespoň pro hrozny, které ještě zůstávají na vinicích, a z nichž se budou lisovat pozdní sběry. Vinaři je kvůli vyšší cukernatosti budou sbírat a zpracovávat až na přelomu září a října.

Dvě třetiny vína pěstovaného na našem území tvoří bílé odrůdy. Nejčastěji jsou to Veltlínské zelené, Müller Thurgau a Ryzlink rýnský. Zbytek produkce tvoří převážně Svatovavřinecké, Frankovka a Zweigeltrebe z modrých odrůd.