Na Pelhřimovsku se čelně srazily vlaky. Zraněno je devět lidí

Na úzkokolejce u Chválkova se ráno srazily dva osobní vlaky (zdroj: ČT24)

Devět lidí se lehce zranilo při srážce dvou vlaků na Pelhřimovsku. Záchranáři všechny převezli do pelhřimovské nemocnice. Příčiny nehody vyšetřuje policie a Drážní inspekce. Škodu na obou soupravách odhaduje na osm set tisíc korun. Doprava byla na trati obnovena v 15:45.

Policistům byla nehoda oznámena v 07:36. Vlaky se čelně srazily na úzkokolejné železniční trati mezi Jindřichovým Hradcem a Obrataní poblíž Chválkova. V jednom z vlaků bylo zraněno šest cestujících, z toho tři děti, a strojvedoucí. Ve druhém vlaku v době srážky žádní cestující nebyli, zraněni ale byli strojvedoucí a vlakvedoucí.

Podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala je vyšetřování zatím na začátku, ale s největší pravděpodobností jeden ze strojvůdců nedodržel předpisy a nevyčkal na křižování vlaků.

Na Pelhřimovsku se srazily lokální vlaky
Zdroj: Drážní inspekce

„Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti a veškeré okolnosti dále prověřují,“ dodala policejní mluvčí Monika Pátková. 

Dechové zkoušky na alkohol byly negativní

„Podle našeho mínění byl systém výhybek v pořádku. Příčinu ale zjišťuje inspekce a policie,“ dodal Pavel Matlas ze společnosti Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), která trať provozuje. Dechové zkoušky na alkohol byly u obou strojvedoucích negativní.

Jindřichohradecké místní dráhy se během výluky snažily na dráze zajistit náhradní provoz a vozily cestující i vlastními automobily.