Úder blesku zastavil plzeňskou MHD, odpoledne hrozí silné bouřky na severovýchodě

Úder blesku vyřadil ráno z provozu měnírnu v Plzni. Na 40 minut se proto v ranní špičce zastavily tramvaje i většina trolejbusů. Bouřky budou během dne procházet napříč republikou, nejsilnější budou odpoledne v Olomouckém a Moravskoslezském kraji, kde je doprovodí přívalové deště a silný vítr.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu na silné bouřky platí od 11 do 21 hodin pro celý Moravskoslezský a Olomoucký kraj, zejména však pro Beskydy a Jeseníky. Podle meteorologa Michala Žáka se ale „opravdu silné bouřky“ s kroupami a přívalovými dešti vyskytnou jen výjimečně. „Je třeba zdůraznit, že stupeň nebezpečí je nízký. To znamená, že potenciální nebezpečí není extrémně velké,“ dodal.

„Budou se ojediněle vyskytovat silné bouřky doprovázené přívalovým deštěm s krátkodobými úhrny kolem 30 milimetrů a nárazy větru do 20 metrů za sekundu,“ upřesnil ČHMÚ. Po přívalových deštích hrozí zejména zaplavení sklepů a níže položených míst.

Meteorolog: Výstrahy platí také v Polsku, Pobaltí i Rakousku (zdroj: ČT24)

V Plzni po bouřce nejezdily tramvaje

I když nejsilnější mají být bouřky na severovýchodě ČR, rozmary počasí pocítili lidé napříč republikou. Voda z přívalového deště například zaplavila ulici u nádraží v Úvalech.

iReportér: Zaplavená ulice v Úvalech objektivem Tomáše Záleského (zdroj: ČT24)

Již ráno zasáhly bouřky jižní a západní Čechy. Vážné komplikace způsobilo počasí v Plzni. Do budovy na Denisově nábřeží, kde je řídicí centrum měníren pro trolejbusy a tramvaje, udeřil blesk po šesté hodině ráno.

Začalo hořet a bez proudu zůstaly tramvaje a trolejbusy v celém městě, opět se rozjely až před sedmou. Jezdily tedy pouze autobusy a část trolejbusů, která má alternativní pohon. Podle hasičů po zásahu bleskem shořela řídicí jednotka trolejí pro Plzeň, škodu předběžně vyčíslili na milion korun.

Plzeňské městské dopravní podniky nakonec zprovoznily měnírnu alespoň provizorně. „Automatické ovládání měnírny je nyní mimo provoz, obsluha je zajišťována fyzicky,“ řekl René Vávro z PMDP.

Rozsáhlá mimořádná výluka tvrdě dopadla na řadu cestujících. Dopravní podniky sice vypravily náhradní autobusy, těch však nebylo tolik, aby se do nich vešli všichni cestující z odřeknutých tramvajových spojů. Část z nich tak zůstala na zastávkách.

Teplé babí léto

V příštích dnech už by pršet nemělo, během úterý se vyjasní a koncem týdne by mohly teploty opět vystoupat až ke třicítce. Poté by se mělo začít léto pozvolna měnit v babí léto. Předčasný příchod chladného podzimu nejspíše nehrozí. „Podle dlouhodobé předpovědi by mělo být letošní září teplotně nadprůměrné,“ upozornil Michal Žák.