Hradec Králové na pavilon čínské medicíny pořád čeká. Má už půl roku zpoždění

Představitelé radnice v Šanghaji i tamní univerzity a nemocnice Šuguang přijeli do Fakultní nemocnice v Hradci Králové posoudit stav příprav budování pavilónu tradiční čínské medicíny. Podle domácích autorů záměru totiž nabraly zpoždění. Naopak Česko-čínská komora žádné necítí. „Předpokládali jsme, že zprovoznění budovy nastane zhruba o šest měsíců dřív,“ uvedl autor záměru Roman Prymula.

Na zpoždění si stěžuje také autor studie Jan Hochman. „Máme připravenou dokumentaci pro územní rozhodnutí a čekáme už skoro čtyři měsíce, celá akce, mám dojem, se opozdí minimálně o půl roku,“ řekl. Další pokyn architektům nemá kdo dát.

Ministerstvo zdravotnictví s Číňany stále nezaložilo společný fond, jak v červnu rozhodla vláda. Ten má centrum čínské medicíny za čtvrt miliardy korun stavět. K podpisu zakládací listiny fondu dojde snad v průběhu měsíce září. Teprve pak pošlou Číňané fondu přes čtvrt miliardy korun na stavbu pavilónu. Tvrdí, že peníze mají připravené.

Do hradecké nemocnice přijela kontrola z Číny (zdroj: ČT24)

Nemocnici stále chybí přes dva tisíce metrů čtverečních parcel města, které pro stavbu potřebuje a nejasná je i pozice autora záměru bývalého ředitele Prymuly. Ministr ho odvolal kvůli střetu zájmů a neohlášenému podnikání. Teoreticky by mohl být generálním manažerem projektu. „Jestliže bude manažerem projektu, tak já vůbec nemám obavu, že by projekt nešel původně nastaveným směrem,“ ocenil by tuto volbu prezident Česko-čínské komory Jaroslav Tvrdík.

Čínská medicína je v Hradci populární

Od října 2015 funguje v nemocnici ambulance za účasti čínských specialistů, provozuje akupunkturu či bylinnou terapii. Vyšetřila už stovky pacientů. Ordinaci tradiční čínské medicíny se v hradecké nemocnici daří dobře. Oba čínští lékaři mají objednávky pacientů na půl roku dopředu.

Vizualizace kliniky čínské medicíny v Hradci Králové
Zdroj: ČT24

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) využití čínské medicíny podporuje, je podle něj blízká metodám českého lázeňství. Využití vidí u chronických bolestí či psychosomatických onemocnění, v žádném případě při léčení rakoviny či onemocnění srdce. Purkyňova lékařská společnost a Česká lékařská komora aplikaci čínské medicíny odmítají, protože podle nich není vědecky ověřená.

Do budoucna by se Česko mělo podle plánů organizátorů stát centrem čínské medicíny pro střední a východní Evropu, královéhradecká klinika by měla být také vzdělávacím a výzkumným centrem a měla by spolupracovat se šanghajskou nemocnicí.