Provizorní kruháč funguje v Třebíči rok a půl. Osvědčil se, ale město jej zatím nepřestaví

Pouze dočasným řešením měl být provizorní kruhový objezd v Třebíči na Velkomeziříčské ulici. Řidiči jej nyní ale už využívají více než rok a půl. Vedení obce přitom slibovalo, že jej přestaví na plnohodnotný, pokud se v provozu osvědčí. Přesto s jeho úpravami už letos nepočítá.

Za několik měsíců fungování si řidiči kruhový objezd v centru města oblíbili. Původně dočasná stavba totiž zrychlila provoz. Denně přes něj mezi centrem a jedním z tamějších sídlišť projedou tisíce aut. „Jezdím tu často a zvykl jsem si na něj rychle, pomáhá tu,“ potvrdil jeden z řidičů Jiří Daněcek.

Přestože si jej i ostatní chválí, někteří například nejsou spokojení s jeho velikostí. „V tomto místě to zrychlilo dopravu, ale velikost kruháče je nevyhovující, protože auta se na něm rychle napojují a často po sobě troubí,“ uvedl jiný řidič Stanislav Sigeti.

Mapa umístění provizorního kruhového objezdu
Zdroj: ČT24

Objezd už neměl přes rok existovat

Podle původního plánu města ale objezd už neměl v této době rok existovat. Loni v létě jej vedení obce chtělo proměnit na plnohodnotný, místo toho ale už dvakrát žádalo policii o prodloužení výjimky na dočasnou stavbu. „Letos jsme nechtěli přistoupit k náročné úpravě křižovatky, protože už tak je doprava v Třebíči dost složitá. Zejména v souvislosti s uzavřením Poklášterského mostu,“ řekla mluvčí Městského úřadu Třebíč Irini Martakidisová.

Podle policie takový postup není zcela běžný, ale nebyl důvod, proč výjimku neprodloužit. „Vzhledem k tomu, že se křižovatka v Třebíči jako křižovatka okružní osvědčila, tak nic nebránilo tomu prodloužit provizorní okružní křižovatku,“ řekla mluvčí vysočinské policie Dana Čírtková.

Další odklad už ale město nechystá – příští rok dělníci objezd zvětší a posunou z osy křižovatky víc do zelené plochy na jižní straně. Město navíc plánuje i další provizorní kruhový objezd. Stavět by se měl začít už v sobotu tady, na křižovatce v Hrotovické ulici. Pokud se osvědčí, i ten by Třebíč chtěla časem nechat přestavět na stálý.