Oběti Krkonoš se vrátily do kapličky na Luční hoře

Kaplička u jedné z nejfrekventovanějších krkonošských cest, která připomíná oběti hor, je po rekonstrukci. V památníku jsou nové desky se jmény lidí, kteří v Krkonoších zahynuli, u některých nechala správa parku opravit špatně napsaná jména.

Kdo šel v posledních měsících kolem nepřehlédnutelné kapličky – Památníku obětem Krkonoš – která stojí na úbočí Luční hory u cesty z Luční boudy na Výrovku, zjistil, že dovnitř nelze nahlédnout. Nyní je to opět možné, skončila oprava desek se jmény lidí, kteří se z Krkonoš nikdy nevrátili.

„Stav dřevěných desek byl už za horizontem, navíc jsme zjistili, že tam jsou chyby, například u křestních jmen některých obětí,“ zdůvodnil potřebu opravy mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný. Samotná kamenná konstrukce kapličky se nezměnila, během opravy nebylo třeba do ní zasahovat.

Krkonošská kaplička
Zdroj: David Taneček/ČTK

Památník byl uzavřen několik měsíců. Většinu času zabrala kontrola seznamu obětí. Až v posledních týdnech probíhala samotná výroba dřevěných desek se jmény.

Památník obětem Krkonoš ovšem nejmenuje všechny lidi, kteří v horách zahynuli, momentálně je v něm pouze 62 jmen, poslední z roku 2015. „Společně s Horskou službou posuzujeme žádosti o umístění jmenovek v památníku,“ poznamenal ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka. Celkem zahynulo na horách mnohem více lidí, jen laviny za posledních 300 let zabily 70 lidí.

Události v regionech: Krkonošská kaplička je po rekonstrukci (zdroj: ČT24)

Zdaleka nejvíce lidí přitom v Krkonoších umrzlo. „Tento prostor je nazýván alpinskou tundrou. To znamená, že je to kombinace Arktidy a alpského podnebí. Je velmi drsné a velmi chladné. Tomu odpovídá i počet obětí,“ přiblížil náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš.

Kaplička z konce 18. století se stala symbolickým památníkem v 50. letech. Do té doby připomínal oběti symbolický horský hřbitov v Obřím dole podobný těm, které jsou například ve Vysokých Tatrách u Popradského plesa nebo na Hrubé skále, ten však zničila lavina.