Případ hejtmanova náměstka Joukla nekončí. Údajně předražené sypače jdou znovu k soudu

Jihlavský okresní soud se bude muset znovu zabývat nákupem údajně předražených sypačů. V kauze je stíhaný náměstek hejtmana Vysočiny Libor Joukl (ČSSD) a ředitel silničářů Jan Míka. Soud jejich stíhání v březnu nepravomocně zastavil. Žalobce Kamil Špelda ale u Krajského soudu v Brně uspěl se stížností. Jihlavský soud se tak případem musí zabývat znovu.

Joukl a Míka čelí obvinění kvůli údajně předraženému nákupu 28 sypačů Iveco pro krajskou správu a údržbu silnic na Vysočině. Případ vyšetřoval Útvar odhalování korupce a finanční kriminality, zakázka podle něj měla být předražena o 33 milionů korun.

Škoda byla podle žalobce stanovena jako rozdíl mezi cenou podle uzavřené kupní smlouvy a cenou obvyklou za jednotlivé části dodávky. Výběrové řízení na nákup sypačů už dříve prověřoval také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, porušení zákona ale neshledal.

Oba muži vinu odmítají. Joukl v minulosti několikrát zopakoval, že je kauza vytvořena na politickou objednávku. Dvojici hrozí dva až osm let vězení.