Gentleman silnic: Letos jím je motocyklový závodník Pavel Knap

Policie České republiky ve Frýdku-Místku udělila ocenění Gentleman silnic. Motocyklový závodník Pavel Knap si ji zasloužil za záchranu života cyklisty, který byl po nehodě v bezvědomí.

Pavel Knap z Liberce přijel na konci června do Beskyd na Mistrovství republiky v enduru. Po sportovní stránce měl smůlu - jeho stroj měl závadu. Ze závodu musel odstoupit a vrátit se do depa. Po cestě potkal cyklistu, který nedaleko odtud havaroval.

„Špatně dýchal, byl v bezvědomí a hodně odřený,“ popsal situaci Pavel Knap, který cyklistu našel na asfaltové cestě v obci Pstruží. Nerozhodoval se prý ani vteřinu a intuitivně se snažil okamžitě pomoct.

Pavel Knap

„Vyndal jsem mu jazyk, dával jsem mu ve své podstatě takovou amatérskou umělou masáž plic. V poskytování první pomoci vyčkal až do příjezdu záchranářů. Zraněný byl podle zdravotníků v přímém ohrožení života.

„Snažíme se pomocí těch příběhů gentlemanů silnic motivovat a inspirovat účastníky provozu, aby nebyli lhostejní,“ dodala mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

  • Gentlemanem silnic se stává ten, kdo osobně přispěje k záchraně života nebo jiným způsobem pomůže ostatním při závažné dopravní nehodě. 
  • Ocenění dostávají certifikát za záchranu života po závažné dopravní nehodě. Součástí titulu je rovněž dar v podobě chytrého mobilního telefonu. 

Podle mluvčího Rychlé záchranné služby Moravskoslezského kraje Lukáše Humpla je pro zdravotníky velmi cenná laická pomoc na místě události. „V žádném státě nelze systém záchranné služby provozovat a připravit takovým způsobem, aby profesionální pomoc byla na místě během několika málo minut,“ uvedl.

Ocenění Gentleman silnic se udílí od roku 2004. Pavel Knap se stal už 116. Gentlemanem silnic. Akci pořádá Česká pojišťovna ve spolupráci s Policií České republiky už desátým rokem.

  • Loni předávali zástupci policie a České pojišťovny certifikáty Gentleman silnic dvěma mužům v Berouně. Zachránili mladíka po autonehodě, když ho vyprostili z hořící Škody Felicie a riskovali při tom vlastní životy. Sté ocenění Gentleman silnic pak před dvěma lety v Hradci Králové převzal devětapadesátiletý Jaroslav Kolman, který zachránil čtyři účastníky dopravní nehody u obce Kněžnice na Jičínsku.
  • Vůbec prvním Gentlemanem silnic se v prosinci 2004 stal pan Jiří Lukáč z Albrechtiček na Novojičínsku, který vytáhl z hořícího automobilu tehdy sedmnáctiletého mladíka. Od té doby už ocenění převzalo více než 100 lidí z různých koutů České republiky.