Mistrovství světa hasičů zachránila Ostrava. Původně se mělo konat v Turecku a Jižní Koreji

Ostrava hostí mistrovství světa v požárním sportu. Ve městě už trénuje a v některých kategoriích i závodí více než 400 sportovců z řad dobrovolných i profesionálních hasičů. Ti do Ostravy přijeli z patnácti zemí.

„Ještě před slavnostním zahájením mohli diváci vidět několik zajímavých závodů. Na výstavišti Černá louka byly k vidění závodnice při výstupu do čtvrtého podlaží cvičné věže, což je jedna ze čtyř disciplín požárního sportu,“ uvedla redaktorka České televize Pavla Daňková, která dění sleduje.

Soutěž oficiálně začne úderem 18. hodiny. Na start se v 19:25 postaví v semifinále běhu ženy, v 19:45 pak na místě proběhne finálový běh žen. Středeční program skončí v deset večer.

Následující den se klání přesune na městský stadion. Závodníci se utkají ještě v běhu na 100 metrů s překážkami, ve štafetě na 100 metrů s překážkami a v požárním útoku. To je disciplína, která se nejvíce podobá reálné činnosti hasičů. Úkolem soutěžících je rozvinout hadice, napojit je a dopravit vodu od zásobníku k terči.

Mistrovství světa v hasičském sportu

Program tam začíná o půl deváté a potrvá v až do devatenácté hodiny. Ve čtyřech disciplínách se postupně utká 15 dorosteneckých týmů, 14 mužských a osm ženských družstev.

Nejcennější je absolutní vítězství

Hasiči soutěží jako jednotlivci, navíc se jim jejich výkony započítávají do hodnocení celých družstev. Právě absolutní vítězství v týmové soutěži je nejcennější trofejí. Českým hasičům se v mezinárodních soutěžích daří. Dorostenci budou v Ostravě obhajovat zlato. Ženy druhé a muži třetí místo z posledního mistrovství.

Hlavní kategorie žen a mužů přitom původně měly soutěžit v Turecku. Z bezpečnostních důvodů ale nakonec bylo pořadatelství přesunuto. V květnu je získala Česká republika. Soutěže se v tureckém Izmiru odmítlo zúčastnit z obav o bezpečnost Rusko, postupně se přidaly i další evropské země. „Padl návrh, aby se mistrovství uskutečnilo v ruském Soči, tam byl ale problém zase na straně Turecka,“ sdělil ředitel Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Zdeněk Nytra. Loni hostil závody Petrohrad.

Mistrovství světa v kategoriích dorostenců a dorostenek, které se také koná v Ostravě, mělo původně být v Jižní Koreji. „Tamní kolegové to ale organizačně nezvládli a na jaře se pořadatelství vzdali,“ doplnil Nytra. Nakonec se i toto mistrovství stěhovalo do Ostravy.

Ostravští pořadatelé měli od definitivního rozhodnutí do začátku mistrovství jen dva a půl měsíce. „Problém bylo tak rychle sehnat finance, navíc měli už lidé – pořadatelé a dobrovolníci – dovolené,“ uvedl Nytra. Nakonec se vše ale podařilo podle organizátorů vyřešit.

„Celkové náklady na uspořádání mistrovství očekáváme ve výši 6,5 milionů korun. Nejvyšší finanční podporu jsme obdrželi od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Hasičského záchranného sboru, Moravskoslezského kraje, Statutárního města Ostravy a generálního partnera mistrovství společnosti Tatra Truck, a.s.,“ přiblížil Zdeněk Nytra způsob financování mistrovství. 

Termín šampionátu se shoduje s olympijskými hrami v Riu de Janeiro, pořadatelé se proto dohodli s olympijským parkem v Ostravě na propojení obou akcí. Návštěvníci parku si tak budou moci vyzkoušet i požární sport.

Češi jsou mezi hasiči přeborníky

České týmy jsou v tomto sportu velmi úspěšné. Dorostenci loni v Bělorusku vyhráli, dorostenky byly čtvrté. Ženy byly v Petrohradu druhé, muži třetí. Letos budou soutěžit české týmy ve všech kategoriích – výstupu do cvičné požární věže, běhu na 100 metrů s překážkami, štafetách na 100 metrů s překážkami a požárním útoku.

Požární sport, který spojuje atletiku s prvky a úkony z práce hasičů, má v českých zemích tradici. Poprvé se čeští hasiči zúčastnili mezinárodního klání v požárním sportu v roce 1968. O dva roky později se tato disciplína stala součástí odborné přípravy československých profesionálních hasičů.