Úpická radnice koupila zchátralé domy. Špatná investice, tvrdí opozice

Události v regionech: Úvěr kvůli dvěma domům na náměstí rozděluje zastupitele v Úpici (zdroj: ČT24)

Dvě zchátralé budovy na náměstí v Úpici na Trutnovsku odkoupilo město. Radní tvrdí, že je to nutné, aby městu nedělaly ostudu. Chystají proto rekonstrukci, objekty potom využije například muzeum a divadelní ochotníci.  Opozici se však nákup ani další záměry radnice nelíbí. Cenu 30 milionů korun považuje za příliš vysokou a přínos podle kritiků bude příliš malý.

Třicetimilionový úvěr posloužil k odkoupení dvou zchátralých budov na úpickém náměstí, z nich ale stojí již jen jedna. Druhou nechala radnice vzápětí po zakoupení zbourat a vznikne místo ní zcela nový dům. Spolu se zrekonstruovanou zbylou budovou by měl posloužit jako depozitář muzea, archiv, zázemí pro divadelní ochotníky, ale i sídlo soukromých firem, které se zabývají kulturou.

Právě vytvoření prostor pro soukromé firmy vadí opozici nejvíce. „Vadí mi tam vysloveně to, že se to staví na míru pro někoho,“ uvedl zastupitel Viktor Selinger (ANO). Odpůrcům stavby nové budovy také vadí, že zastíní výhled na úpickou dominantu, Jiráskovo divadlo, a kritizují i celkovou cenu. Že by šlo o přehnaně drahý projekt, však radnice odmítá. „Nemyslím si, že by cena toho projektu byla tak vysoká,“ podotkl místostarosta Radim Fryčka (KSČM).

Podle opozičního zastupitele Aleše Andrše (nez. za ANO) by ale lidé především uvítali jiné investice. „Chtěli by koupaliště, chtěli by novou halu, chtěli by cyklostezku. Tato investice je pro malou skupinu lidí,“ podotkl. Jenomže nejen podle vedení města jsou prostory, které rekonstruovaný a nový dům poskytnou, nutně potřeba. Na nové prostory čeká hlavně muzeum, které se tísní v sousedství. „Zásadně nám chybí depozitární prostory, ale nemáme ani restaurátorskou dílnu, nemáme adekvátní prostor pro práci muzejníků-dokumentátorů,“ popsala ředitelka městského muzea Jana Nešněrová. 

Dalším využitím domů na náměstí se ještě bude zabývat zastupitelstvo. Co se s nimi nakonec stane, rozhodne na konci srpna.