Široké výhledy z vysokého napětí. Podívejte se, jak se staví nové vedení

Podívejte se: Jak se staví vysoké napětí? (zdroj: ČT24)

Elektromontéři mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem budují zcela nové vedení vysokého napětí. Víc než půlstoletí staré sloupy a dráty už byly na hraně své životnosti a nestačily ani kapacitně, a proto na Vysočině vzniká vedení zcela nové. Elektřinou má zásobovat jihlavskou průmyslovou zónu.

Těžké hliníko-ocelové vodiče se do výše na stožáry dostávají pomocí lan a navijáku. Na každé cívce vedení může být vodič i více než čtyři kilometry dlouhý. Cílem je dostat do výše co nejdelší vodiče bez přerušení a bez svorek, v jednom z případů jde například o dvouapůlkilometrový úsek.

Kovová lana rozmisťovaná na Vysočině mají průměr tři centimetry s hmotností 1,5 kilogramu na každý metr, celá cívka tak váží víc než šest tun – a protože vedení na každý stožár pak v třicetimetrové výšce umisťují elektromontéři, potřebují i pomoc techniky.

Nový, osmnáctikilometrový úsek mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem vede stejnou trasou jako původní linka a energetici nechali kompletně nahradit i všech dvaasedmdesát stožárů. Stavba trvá přibližně šest měsíců, vyjde na 120 milionů korun a po jejím dokončení by mělo v linkách mezi stožáry proudit 110 tisíc voltů.