Salmonelózu na hodickém táboře mohla způsobit studniční voda

Hygienické testy prokázaly, že salmonelózu, kterou na vysočinském táboře Kratizna u Hodic onemocnělo sedmnáct dětí a dva dospělí, mohla způsobit studniční voda. Informovala o tom Alena Dvořáková z Krajské hygienické stanice v Jihlavě. Podle ní však stále platí, že onemocnění mohla způsobit i konzumace kuřecího masa.

„Vzhledem k tomu, že pořadatelé táborů nemají povinnost uchovávat vzorky jídla pro případnou kontrolu, není možné to prokázat se stoprocentní jistotou," řekla.

K nákaze došlo minulý týden. Z osmadvaceti dětí převezených v minulém týdnu do nemocnic jich bylo třiadvacet hospitalizováno, z toho devatenáct v Jihlavě, tři v Pelhřimově a jedno v Havlíčkově Brodě. Tábor byl zrušen. Podle mluvčích nemocnic poslední z pacientů opustili zdravotnická zařízení v pátek 22. července.

Podle hygieniků nebylo onemocnění vážné, některé z dětí byly umístěny na jednotkách intenzivní péče pouze kvůli dehydrataci.

Od minulé soboty měl v lokalitě působit nový tábor s podmínkou, že bude v kuchyni, na umývárnách a toaletách používat vodu dováženou v cisternách. „Organizátoři nakonec situaci přehodnotili s tím, že najdou místo pro táboření někde jinde,“ dodala Dvořáková.