Co je obraz? Odpověď hledají umělci na mikulovském sympoziu

Přední čeští i zahraniční umělci se po roce opět sešli na mikulovském výtvarném sympoziu. Setkání, společná tvorba a nakonec i výstava všech nově vzniklých děl se na jihu Moravy koná už po třiadvacáté. Letos nově představí někteří malíři i svou poezii v rámci bloku autorského čtení.

U několika posledních ročníků Dílny se umělci zaměřují na závěsný obraz, respektive na obraz jako na závěsný objekt. Ten je i společným dílem letošních účastníků. „Tématem letošního ročníku, je to trochu klišé, je různá artikulace toho, co je to obraz, a prostředků, kterými vzniká,“ upřesnil kurátor Peter Veselý.

Tímto tématem se zabývá osm účastníků sympozia. Mezi nimi například malíř a krajinář František Hodonský. „Na sympoziu musí člověk přemýšlet trochu jinak. Jde mi o podstatu. I když věci nebudou na konci hotové, tak aby tam byl náznak toho podstatného, co jsem si v krajině našel,“ slibuje si od mikulovské dílny. Na závěrečnou vernisáž připraví zhruba pět až šest věcí.

Sympozia se neúčastní ale jen malíři. „Je tu třeba sochař Jaromír Šimkůj, který vyrábí například závěsné reliéfy. Budeme se pokoušet i o průnik vzájemné práce, ale to nevím, jak se nám povede,“ doplnil kurátor. Dva účastníci navíc publikují poezii. „Rozhodli jsme se proto, že uděláme i autorské čtení, a pozvali jsme i další hosty, jako třeba Vladimíra Houdka, nedávného držitele Chalupeckého ceny, nebo Matěje Lipavského, kterému vyjde na podzim sbírka,“ dodal.

Sympozium Dílna je ale podle něj především prostorem pro samostatnou tvorbu. Každý z účastníků má tak na zámku k dispozici vlastní ateliér pro svou tvorbu. Vernisáž jejich děl je připravená na 13. srpna.