Na Náchodsku zatkli falešného vymahače

Zásahová jednotka policie v noci na středu na Náchodsku zatkla sedmačtyřicetiletého muže podezřelého z podvodů se škodou přes sedm milionů korun. Peníze podle detektivů vylákal z podnikatelů a firem pod slibem vymožení pohledávek a zajištění údajně výhodných investic. Na nezákonné jednání podezřelého policie přišla při vyšetřování série podvodů za 15 milionů korun, z nichž již bylo obviněno 13 osob.

Za podvod a vydÍrání muži hrozí až osm let vězení. V minulosti byl muž za obdobný čin několikrát trestán, přičemž poslední podmíněný trest mu vypršel jeden den před zatčením. Při domovních prohlídkách policie podle mluvčí zajistila nejrůznější materiály, s jejichž pomocí podezřelý manipuloval s podvedenými, osobní automobil, větší množství zlata a výpočetní techniku.

Zadržený muž podle policie s dalšími prověřovanými osobami od roku 2013 do současnosti po celé České republice nabízel fyzickým i právnickým osobám vymáhání pohledávek a investice do nákupu materiálu, strojů či bytu. „K naplnění slibů nikdy nedošlo, zůstalo pouze u inkasování peněz na zálohy. V případě, že poškození nárokovali navrácení peněz nebo uskutečnění slibů, došlo na výhrůžky a vydírání,“ uvedla mluvčí náchodské policie Eva Prachařová. Při zatčení muž nekladl odpor, policie podala podnět na jeho vzetí do vazby.

Kriminalisté nevylučují, že seznam podvedených není konečný. Případní poškození se mají přihlásit na oddělení obecné kriminality náchodské policie.

Začátkem července policie oznámila, že navrhla státnímu zastupitelství podat obžalobu na 13 lidí z východních Čech kvůli sérii podvodů. Kriminalisté je podezírají z toho, že čtyřiceti poškozeným z celé České republiky způsobili škodu za téměř 15 milionů korun. Slibovali jim, že vymůžou jejich pohledávky. Nechali si za to vyplácet zálohy, ale dluhy nevymáhali. Policie případ po obvinění hlavních organizátorů vyšetřovala téměř rok. Hlavním organizátorem je podle kriminalistů třiapadesátiletý Slovák žijící v Náchodě.