Jičínští lékaři stojí za svým odvolaným primářem. Hrozí, že se nebude operovat

Personální krize v jičínské nemocnici pokračuje. Tamní anesteziologové se vzbouřili proti odvolání primáře ARO Tomáše Mlčocha a všichni do jednoho podali výpovědi. Ředitel ústavu se je snaží přesvědčit, aby je stáhli. Zatím marně. Hrozí, že nemocnice bude muset od září zastavit operace i další výkony.

Primář ARO Tomáš Mlčoch pracoval v jičínské nemocnici více než dvacet let. Ani po opakovaných poradách s nadřízenými se stále nedozvěděl, proč musel odejít.

„V kuloárech se hovoří o tom, že ředitel nemocnice Tomáš Jedlička chce na jeho místo dosadit nejmenovaného lékaře z Kolína,“ popisuje situaci redaktor ČT Vlastimil Weiner. „Mluví se také o žárlivém soupeření jičínských anesteziologů s tamními chirurgy, kteří mají nového primáře ARO z Kolína prosazovat,“ dodává redaktor.

Ředitel nemocnice takové informace odmítá. K odvolání Mlčocha však pouze uvedl, že šlo o „obecně odborné a organizační důvody“. Primář si žádných pochybení není vědom. Sám Jedlička, který mimochodem pochází ze středních Čech, je ve výpovědi a v nemocnici v srpnu končí.

Anesteziologů je nedostatek

Kraj ani nemocnice zatím nezveřejnily, jaké konkrétní kroky podnikají, aby ohrožení lékařské péče zažehnaly. „Pokud vůbec nějaké podnikají,“ komentuje situaci redaktor Weiner. „Sehnat volného anesteziologa a přemluvit ho k nástupu do nemocnice je velký problém,“ vysvětluje. „Lékaři v tomto oboru jsou naprosto nedostatkovými,“ dodává.

„Lékařský náměstek má zabezpečené lékaře z jiných nemocnic,“ ubezpečuje pacienty ředitel Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Miroslav Procházka, že 1. září ke zrušení naplánovaných operací nedojde.

Anesteziologům běží dvouměsíční výpovědní lhůta. Ředitel nemocnice se je dopisy snaží přesvědčit, aby si svůj odchod rozmysleli. Všech osm lékařů však stále neochvějně stojí za Tomášem Mlčochem. „Máme jediný požadavek, aby doktoru Mlčochovi byla navrácena jeho funkce primáře,“ vzkázala jičínská lékařka Alena Cermanová.

„Pan doktor Mlčoch má v současné době k posouzení nabídku, kdy za určitých podmínek je možné ho vrátit zpět do funkce,“ prozradil Procházka. Jak jsou podmínky nastavené, nechtěl upřesnit. Zároveň běží konkurz na nového ředitele nemocnice. Ten může předchozí rozhodnutí změnit a případně vrátit exprimáře do funkce.