Severní Morava měla rekordní návštěvnost. Na premianta Prahu ale nemá

Moravskoslezský a Olomoucký kraj láká turisty nejen díky pohoří Beskyd a Jeseníků. Přestože byla návštěvnost obou krajů letos v prvním čtvrtletí vůbec rekordní, na české premianty v tomto oboru, tedy Prahu, Krkonoše či Šumavu, ale zatím nedosahuje. Podle hoteliérů je na vině hlavně špatná dostupnost severomoravského regionu.

Podle Asociace cestovních kanceláří se na sever Moravy vydávají zahraniční turisté v menší míře. Vedou mezi nimi hlavně Poláci, Slováci a Maďaři. Dále pak obyvatelé Beneluxu, Rakouska a Německa.

„Například Němců jezdí do Beskyd a Jeseníků mnohem méně než v devadesátých letech,“ zjistil redaktor České televize Petr Mecner. Podle hoteliérů se zde totiž ubytovávají hlavně zástupci mladší generace. „Dříve přitom šlo o obyvatele východního Německa, kteří Moravskoslezský a Olomoucký region dobře znali,“ podotkl Petr Mecner.

Zahraniční návštěvníci zdejší kraj nenavštěvují také proto, že je to sem poměrně daleko a chybí rychlé a pohodlné spojení. „Mladší lidé raději létají. Napojení z evropských letišť na ta na severu Moravy je ale nekomfortní,“ dodal.

Turistika v Moravskoslezském a Olomouckém kraji

Moravskoslezský kraj navštívilo letos v prvním čtvrtletí téměř 170 000 turistů, kteří zde alespoň jednou přenocovali v hromadném ubytovacím zařízení. Bylo to o 10,5 procenta více než ve stejném loňském období. Stoupl i počet nocí, které hosté v kraji strávili. Výrazně přibylo zahraničních i domácích turistů.

V blízké budoucnosti by růstu počtu turistů mohly pomoci i dotace do modernizace infrastruktury cestovního ruchu. Jen v Jeseníkách bylo za posledních pět let s pomocí evropských dotací proinvestováno více než 1,5 miliardy korun. V horském regionu díky tomu vznikly nové ubytovací kapacity, turistické atrakce a lyžařské areály.

Letošním tahákem by se mohla stát téměř 100 let stará rozhledna, která je umístěná nad střechou turistické chaty Prašivá na Frýdecko-Místecku. Po více než 40 letech je opět přístupná veřejnosti.

Počet zahraničních turistů stoupl o 12,4 procenta. Přijelo jich necelých 35 000. Hostů z Česka přijelo do kraje přibližně 35 000, což je meziročně o 10 procent víc.

Návštěvnost rostla i na Olomoucku

Také počet turistů v Olomouckém kraji se letos v prvním kvartále navýšil na rekordní úroveň. V prvním čtvrtletí jich do regionu přijelo celkem 121 900, meziročně o 8,6 procenta více. Vzrostl počet tuzemských i zahraničních hostů, kteří v ubytovacích zařízeních v Olomouckém kraji zároveň strávili více nocí.

Stálicemi, které táhly návštěvnost regionu, jsou dlouhodobě Výstaviště Flora v Olomouci, zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce i zdejší aquapark. Loni více než sto tisíc turistů přilákal hrad Bouzov. Necelých 30 tisíc lidí zaujalo také Muzeum tvarůžků v Lošticích na Šumpersku, které bylo otevřeno v létě 2014. Předloni si expozice mapující historii výroby pikantního sýra s nezaměnitelným aroma prohlédlo 19 000 lidí. Dobře si vedla i Korunní pevnůstka a muzeum barokní prachárny v Olomouci, jejímiž branami loni prošlo asi 37 000 návštěvníků. V roce 2014 jich bylo 20 000.

  • Miliontý návštěvník letos v létě zavítá na přečerpávací vodní elektrárnu Dlouhé Stráně na Šumpersku, kterou si v posledních letech každoročně prohlédne zhruba 80 000 lidí. Loni návštěvnost elektrárny kvůli tropickému počasí i administrativnímu opatření pro vjezd autobusů ale mírně klesla.
  • Mluvčí energetické společnosti ČEZ Vladimír Sobol sdělil, že počet lidí, kteří elektrárnu Dlouhé Stráně od roku 1998 navštívili, se těsně blíží milionu. „Předpokládáme, že letos v létě miliontého návštěvníka na Dlouhých Stráních přivítáme,“ uvedl Sobol.
  • Návštěvnost elektrárny Dlouhé Stráně výrazně zvýšila lanovka, která byla u lyžařských svahů v Koutech nad Desnou zprovozněna v zimě 2010. Cílová stanice lanovky je od horní nádrže vzdálená asi čtyři kilometry.
  • Přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně je zřejmě nejznámějším zařízením tohoto druhu v Česku. Do provozu byla uvedena 20. června 1996. Zařízení zvítězilo v prvním ročníku ankety Sedm divů Olomouckého kraje, kterou uspořádalo hejtmanství.

Českých turistů se v kraji letos od ledna do konce března ubytovalo necelých 101 000, meziročně jich tedy bylo o 7,4 procenta více. Počet zahraničních hostů vzrostl o 14,9 procenta na asi 21 000.

Mezi ubytovanými hosty, kteří letos od ledna do března přicestovali do Olomouckého kraje ze zahraničí, podle Jiřího Frelicha z olomoucké pobočky Českého statistického úřadu převažovali tradičně Němci, Slováci a Poláci. 

V celé zemi činil v prvním čtvrtletí meziroční růst počtu turistů 11,9 procenta. Domácích turistů přibylo 9,9 procenta, u zahraničních turistů šlo o růst o 13,9 procenta.