Praha 8 odložila výdej parkovacích karet, na vyzvednutí zbude jen měsíc

Výdej parkovacích karet do modrých zón, které začnou fungovat od poloviny srpna, Praha 8 odkládá. Původně měly být k dispozici od začátku července, ale kvůli testování systému se tak nestane. Konkrétní nový termín radnice zatím nesdělila, měl by ale být v polovině července. Na pořízení parkovací karty tak budou mít lidé jen měsíc.

Zatímco Praha 6, kde zóny placeného stání začnou také fungovat v srpnu, vydává parkovací karty již od května, v Praze 8 nebudou k dispozici ještě několik týdnů. Radnice se rozhodla, že systém na jejich vydávání nejprve důkladně otestuje.

„Nejdříve bude spuštěn neveřejný zkušební provoz registrace parkovacích oprávnění, což umožní odstranit případné technické problémy ještě před zahájením vydávání parkovacích oprávnění občanům. Nechceme totiž, aby hrozilo, že kvůli nim budou muset naši občané zbytečně ztrácet svůj čas,“ uvedl radní pro dopravu Karel Šašek.

Mluvčí Prahy 8 Anna Patočková dodala, že městská část nový termín, kdy začne karty vydávat, oznámí s předstihem na svém webu. K dispozici budou v budově radnice v ulici U Meteoru.

V polovině srpna začnou fungovat zóny placeného stání v Praze 5, 6 a 8. Od začátku září bude nutné za parkování platit také na Jarově, který je poslední částí Prahy 3 bez zón. Vše bude fungovat poněkud jinak než v centrálních částech Prahy, kde vznikly zóny již v minulosti. Parkovací karty již nebudou fyzické, nebude tedy třeba nic lepit na čelní sklo. Zda majitel vozu poplatek zaplatil, zjistí pracovníci Technické správy komunikací a strážníci podle registrační značky.

Podobné to bude s platbami v automatech, kromě automatů bude možné za krátkodobé parkování platit i prostřednictvím mobilní aplikace.