Zlínská policie odhalila skupinu výrobců a distributorů pervitinu

Dvanáctičlennou skupinu výrobců a distributorů pervitinu odhalila zlínská policie. Skupina zásobovala pervitinem kromě Česka i Slovensko a Rakousko. Obviněným hrozí v případě uznání viny deset až osmnáct let vězení.

Policie při dvanácti domovních prohlídkách našla kompletní varnu pervitinu včetně chemikálií a předmětů potřebných k výrobě, tři sta gramů pervitinu v hodnotě tři sta tisíc korun a rozpracovanou drogu za více než dva miliony korun.

Podle policistů skupina zásobovala stovky odběratelů na Uherskohradišťsku a Zlínsku, ale i v Rakousku a na Slovensku, kde své zboží prodávala oproti České republice za trojnásobnou cenu. „Přesné množství i doba výroby drogy jsou předmětem vyšetřování,“ řekl vedoucí odboru obecné kriminality krajské policie Petr Petrželka. 

Policie objevila i několik nelegálně držených střelných zbraní, mezi nimiž nechyběly samopal, brokovnice i pistole. Do jednoho z bytů musel být dokonce kvůli nálezu výbušniny přivolán pyrotechnik. Policie zajistila i čtvrt milionu korun v hotovosti, motorová vozidla a elektroniku.

Záběry z policejního zásahu: Policisté našli suroviny na výrobu pervitinu, pervitin i zbraně (zdroj: Policie ČR)

Hlavou skupiny byl šestkrát trestaný recidivista

Obvinění jsou ve věku 23 až 48 let, jsou mezi nimi dvě ženy. Jedna je ve vězení za krádeže. Sedm mužů vzal do vazby soud v České republice a osmého soud na Slovensku. Zbylí tři obvinění jsou stíháni na svobodě.

Skupinu podle policie organizoval osmatřicetiletý muž ze Slovácka, který byl už šestkrát trestán, mimo jiné i kvůli drogám. „Druhý hlavní pachatel je také z Uherskohradišťska. Ostatní plnili úlohu dealerů, nákupčích drog a podobně,“ popsal kriminalista Petr Petrželka s tím, že pět z obviněných bydlí ve Zlíně. Léky skupina nakupovala v zahraničí. Policie na případu pracovala několik měsíců, přičemž další měsíce podle státního zástupce Martina Malůše potrvá, než se kauza dostane k soudu.

Skupina je srovnatelná s tou, která byla zadržena na konci roku 2014. Podle obžaloby jedenáct lidí na Slovácku vyrobilo až čtyřicet kilogramů pervitinu, za který mohli utržit až čtyřicet milionů korun. „Hierarchií, rozsahem i organizovaností se jednalo o obdobný případ,“ doplnil kriminalista Petr Petrželka.