Studenti darovali krev. Někteří z nich vůbec poprvé

Tři desítky studentů ekonomické fakulty Vysoké školy báňské v Ostravě v rámci výzvy „Překonej sám sebe“ darovali koncem května krev. Krevní zásoby nejsou nevyčerpatelné a krev mladých dárců chybí. Studentskou iniciativu podporuje i vedení univerzity. Připojilo se k ní také několik pedagogů. Již dříve vzácnou tekutinu darovali studenti přírodovědecké fakulty.

Michaela Stockerová byla krev darovat vůbec poprvé. Čekání si krátila učením. „Za dva dny mám státnice, tak mi nic jiného nezbývá,“ řekla s tím, že se dárcem chtěla stát už od osmnácti. Odhodlala se k tomu ale až nyní.

Po vstupní prohlídce a vyplněném dotazníku už Michaelu čekal samotný odběr – 470 mililitrů krve pracovnice centra odebrala za necelou čtvrt hodinu. Životodárná kapalina pak zamířila k dalšímu zpracování na centrifugu, kde se z ní oddělí plazma a krevní destičky.

Studenti darovali krev

Iniciativa „Překonej sám sebe“, v níž se studenti vyzývají k dárcovství krve, probíhá už od dubna. Studenti díky ní přispěli do nemocničních krevních bank už více než dvanácti litry tekutiny. Koncem května tak do nich přibyl dalších tucet litrů.

  • Odběr plné krve – odebírá se obvykle 470 ml krve do plastového vaku. Samotný odběr trvá obvykle méně než 10 minut. Odebraný objem krve u dárce se nahradí během několika hodin, plazmatické bílkoviny a krevní destičky během několika dnů, červené krvinky během 2–3 týdnů. Darování plné krve je omezeno pro muže na 4 odběry ročně (výjimečně 5) a pro ženy na 3 (výjimečně 4).
  • Odběr plazmy, plazmaferéza – odebírá se pouze plazma pomocí speciálních přístrojů, které samy oddělují plazmu od krvinek. Odběr trvá 45–90 minut a méně zatěžuje organizmus dárce (plazma se nahradí během 1–2 dnů). V průběhu procesu se krvinky navracejí do krevního oběhu dárce spolu s fysiologickým roztokem a protisrážlivým prostředkem. Během roku nesmí být odebráno více než 25 litrů plazmy.
  • Odběr krevních destiček – odběr se provádí pomocí speciálních přístrojů (separátorů) a trvá kolem 90 minut. Odebrané krevní destičky se nahradí během 1–2 dnů. Destičky se většinou připravují pro konkrétního příjemce, tzn. že dárce je k odběru cíleně vyzván s nevelkým časovým předstihem (telefonicky). Pro odběr je nezbytný dostatečný počet krevních destiček a dobrý žilní přístup.

Sestřičky denně v průměru odeberou krev šedesáti dárcům. Nejžádanější krev je ta od osob se skupinou nula negativní. Důvod je prostý – taková krev je vhodná pro všechny. Mladé dárce přitom zdravotníci vyhledávají nejčastěji. Vědí totiž, že je u nich velká pravděpodobnost, že budou krev dávat nejčastěji a nejpravidelněji.

Ke studentům se připojil také vysokoškolský pedagog Vojtěch Klézl. „Dělají správnou věc a nemohl jsem je v tom nechat,“ sdělil. Další skupinou studentů, kteří se díky iniciativě brzy připojí k dárcovství krve, se stanou návštěvníci Hornicko-geologické fakulty. A ani oni nebudou poslední. Postupně by se měli zapojit lidé ze všech fakult.

Fakultní nemocnice Ostrava informuje o zásobě krve, kterou mohou lékaři okamžitě využít, on-line. V současné době má ústav malé zásoby všech skupin s Rh- faktorem.

Potíže s malým počtem dárců krve se ostravští lékaři snaží vyřešit také díky detašovanému krevnímu centru. To se nachází v nákupní zóně Avion v Ostravě-Zábřehu. Jde nejen o vstřícný krok k dárcům, ale také o snahu vštípit lidem, že dárcovství je součástí života tak, jako třeba nakupování.

Fakultní nemocnice v Ostravě se díky tomu stala vůbec první v Česku, která provádí odběry krevních složek mimo svůj areál.

Krevní centrum FNO je krizovým centrem pro spádovou oblast Moravskoslezského kraje, zásobuje tak krví zdravotnická zařízení i v širokém okolí. Krevní centrum využívá u dárců objednávkový systém, a může proto podrobně kontrolovat přísun jakékoliv krevní skupiny do skladu tak, aby se získaná krev plně využila. 

Dárce krve musí mít dobrý zdravotní stav, věk od 18 do 60 let a více než 50 kilogramů. Při odběru daruje 470 mililitrů krve. Muži mohou darovat krev co tři měsíce, ženy co čtyři, dárci do 21 let dvakrát za rok. V centru odborníci každému dárci před odběrem změří tlak, pulz, ze vzorku krve stanoví krevní obraz a vyšetří moč. Po odběru krve se sleduje, zda dárce nemá HIV, žloutenku typu B a C a syfilis, stanoví se také krevní skupina a protilátky v krvi.