Ostravští dárci mohou chodit na odběry plazmy do obchodního centra

Krevní centrum ostravské fakultní nemocnice otevřelo odběrovou pobočku v nákupním centrum Avion v části města Zábřeh. Jde o vstřícný krok k dárcům, ale také snahu vštípit lidem, že dárcovství je součástí života tak jako třeba nakupování. Fakultní nemocnice v Ostravě je první v Česku, která provádí odběry krevních složek mimo nemocniční prostředí. V zahraničí jsou odběrová místa ve studentských kampusech.

Detašované pracoviště ostravského krevního centra střídá svatební salón a je umístěno u pánského koutku ve druhém patře nákupního areálu Avion v ostravském Zábřehu. Pro dárce je připraveno šest odběrových lehátek a speciálně proškolení zdravotníci. Provozní doba je od pondělí do pátku od devíti rána do sedmi večer.

Dárcovství má být běžnou součástí života

„Chceme lidem i tímto způsobem vštěpovat myšlenku, že dárcovství je součástí běžného života, že do něj patří stejně jako třeba nakupování. Proto jsme zamířili do obchodního centra, které denně navštěvují tisíce lidí,“ vysvětloval mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.

  • Krevní plazma je tekutou složkou krve a má v těle funkci přepravce živin, jako jsou soli, tuky, stopové prvky a vitaminy. Má jantarově nažloutlou barvu. Zdravý člověk jí má v těle 3 až 3,5 litru. Po odběru se obnoví do 48 hodin.
  • Plazmu nelze uměle vyrobit a existuje mnoho nemocí, které se dají léčit pouze díky lékům z krevní plazmy. Například albumin se používá při vážných zraněních, popáleninách nebo po chemoterapii, imunoglobuliny pomáhají pacientům se ztrátou imunity nebo rakovinou, faktory srážlivosti jsou důležité pro život hemofiliků.

Jde zároveň o vstřícný krok k dárcům. Avion je, na rozdíl od porubského sídla krevního centra, strategicky položen uprostřed města. „Chceme jít našim dárcům naproti. V Avionu jim navíc umožníme spojit čas, který stráví odběrem, s vyřízením osobních záležitostí a nákupy. Když jsme s některými z nich náš nápad probírali, reagovali velmi pozitivně,“ uvedl ředitel fakultní nemocnice David Feltl.

Pracoviště je zaměřeno na odběry plazmy a fungovat bude formou objednávek. „Je vymezeno pro dárce, kteří prošli odběrem krve nebo plazmy a mají status kvalifikovaného dárce,“ doplnila primářka krevního centra Zuzana Čermáková. Lidé, kteří chtějí plazmu darovat poprvé, musí projít nejprve vyšetřením v Ostravě-Porubě. Odběr šest set padesáti až osmi set mililitrů plazmy trvá asi padesát minut. Roční limit je pro jednoho dárce stanoven na dvacet pět litrů.

Spotřeba plazmy neustále roste

Spotřeba krevní plazmy neustále roste. „Používáme ji v běžné klinické praxi. Na spotřebu transfuzních přípravků jsou náročné například kardiochirurgické výkony, některé operace břicha nebo složité porody. Máme také specifická pracoviště s velkými nároky na plazmu – traumatologické, onkologické, hematoonkologické a popáleninové centrum,“ zdůraznil ředitel nemocnice David Feltl.

Nemocnice je také krizovým centrem ministerstva zdravotnictví, kam záchranáři svážejí těžce raněné oběti hromadných neštěstí – například ze Studénky v roce 2008 a v letošním roce, kdy se tam střetlo pendolino s kamionem. Musí mít proto stálou zásobu transfuzních přípravků minimálně pro potřeby kraje. Krevní centrum při fakultní nemocnici v Ostravě patří k největším v Česku.

Ilustrační foto
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK