Ve Žďáru nad Sázavou ruší večerní pohotovost, sázejí na kraj

Reportáž: Ve Žďáru omezují pohotovost (zdroj: ČT24)

Obyvatele Žďáru nad Sázavou s počátkem prázdnin přijdou o večerní pohotovost. Službu zdravotní péče provozuje město, a to se rozhodlo šetřit s tím, že pohotovost by měl správně zajišťovat kraj.

Pohotovost ve Žďáru nad Sázavou může využívat až čtyřicet tisíc lidí, ordinační doba mezi pátou a devátou hodinou večerní ale od začátku července skončí a pohotovost bude fungovat jenom o víkendech a o svátcích.

Zrušením pohotovosti ušetří městská pokladna přibližně 600 tisíc korun ročně. „Povinností města není dotovat nebo zajišťovat lékařskou pohotovostní službu, je to úkolem kraje,“ vysvětluje starosta Žďáru nad Sázavou Zdeněk Navrátil.

Nově do Nového Města

Pacienti nově budou muset dojíždět do nejbližší krajské nemocnice, která je ve dvanáct kilometrů vzdáleném Novém Městě na Moravě. Zdejší pohotovostní služba ale bývá často přetížená.

„Na jedné straně fungující systém omezíme a na druhé straně systém, který je zatížený, ještě více zatížíme. To není úplně šťastné,“ podotýká k rozhodnutí žďárské radnice vysočinský starosta Jiří Běhounek. S městem a městskou poliklinikou o dalších možných opatřeních jednal, do rozhodnutí radnice ale zasahovat nechce.