Mostecká radnice chce poslat k zemi zdevastované paneláky v Chanově

Poničený panelák je prakticky průhledný – chybí stěny i okna (zdroj: ČT24)

Mostecká radnice chystá demolici dvou zdevastovaných panelových domů na sídlišti Chanov. Náklady město odhaduje na 15 milionů – dvě třetiny by ale mohl zaplatit stát. Ministerstvo pro místní rozvoj na podobné účely letos vyčlenilo zhruba 100 milionů korun. Chanovské sídliště vzniklo na konci 70. let minulého století, z původního počtu 13 domů šly zatím k zemi dva.

Jeden z chanovských paneláků určených k demolici je dnes prakticky průhledný – chybí okna i dveře a všude se válí odpadky. Objekt ale chodí hlídat strážníci městské policie: „Ve vybydlených domech děti často zakládaly oheň a nacházely se tam závadové osoby,“ dodává mluvčí městské policie Ilona Kozlová.

Podle představ města by měly jít paneláky k zemi s přispěním státu – na jejich místě pak plánuje město parkovou úpravu. Aby ale radnice na státní příspěvek dosáhla, musí splnit několik podmínek: budovy musí přímo vlastnit a pozemky po demolici dalších deset let neprodat.

Některá města kvůli těmto podmínkám žádost nepodala, přesto očekává ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová velký zájem: „Na celý program máme 100 milionů korun, poptávka v České republice je přes tři miliardy korun.“