Tah na Chorvatsko opět s uzavírkami. Opraví se téměř 20 kilometrů

Na silnici mezi Jihlavou a Znojmem začaly opravy. Od pondělí je částečně uzavřená cesta mezi Jihlavou a Stonařovem. Za tři týdny přibyde uzavírka úseku mezi Hladovem a Želetavou. Dohromady téměř dvacet kilometrů silnice I/38 se bude opravovat až do podzimu. Tah přitom především v létě tisíce řidičů využívají při cestách do Chorvatska.

Místo plynulého průjezdu čekaly v pondělí ráno na řidiče jedoucí z Jihlavy do Znojma semafory a zúžené pruhy. Vrchní vrstvu vozovky už brousil frézovací vůz. „Tahle silnice byla zrovna velice pěkná. Nechápu, vůbec, že rozbili tenhle úsek,“ okomentovala opravy řidička Veronika Havlíčková. Právě u Jihlavy, v místě od napojení na obchvat, začala uzavírka zhruba desetikilometrového úseku.

Rekonstruovaná cesta je rozdělená na dva pětikilometrové úseky, ve kterých se jezdí pouze v jednom směru a provoz je řízen kyvadlově pomocí semaforů. Loni se na stejné silnici opravoval zhruba dvoukilometrový průtah Stonařovem, kde se v dopravních špičkách tvořily i hodinové kolony. Kolony očekávají silničáři i letos.

Uzavírka hlavního tahu na Chorvatsko (zdroj: ČT24)

Během oprav firma odfrézuje celý povrch vozovky a položí tři vrstvy nového asfaltu. Cílem je asfaltovou vrstvu zesílit, protože je silnice často využívaná. Podle šetření, které proběhlo před pěti lety, se zjistilo, že tudy projede denně přes šest tisíc aut, a z toho minimálně třetina jsou nákladní auta. Navíc tudy v létě jezdí řidiči směrem do Chorvatska, protože jde o tah z Prahy na Vídeň.

Místo křižovatky smrti – kruhový objezd

Za zhruba tři týdny začne oprava dalšího úseku na stejné cestě. Uzavírka bude v délce necelých devíti kilometrů. Úprav se dočká i křižovatka Kasárna, která je označovaná za křižovatku smrti, kde se vystaví nový kruhový objezd. Každý rok se tam stane minimálně jedna vážná nehoda. Dopravní inženýři proto rozhodli, že nahradí klasické křížení dvou frekventovaných cest objezdem.

Možností, jak se uzavírkám vyhnout, mnoho není. Policisté doporučují jet z Jihlavy pod dálnici až do Brna a poté přes Mikulov na Vídeň. Řidiči ale také mohou využít cestu na Třebíč a pak přes Moravské Budějovice. Tam se ale také opravuje – mezi Budějovicemi a Jaroměřicemi nad Rokytnou. Další případná objízdná trasa přes Střež do Stonařova je uzavřená.

Oprava, která začala na konci dubna, by měla skončit až v říjnu. Cena zakázky mezi Jihlavou a Stonařovem vyjde na zhruba 190 milionů korun, mezi Hladovem a Želetavou pak na necelých sto milionů.