Pražský hrad na jeden den otevřel dveře pro návštěvníky

Lidé mohli v sobotu navštívit běžně nepřístupné prostory Pražského hradu. Otevřeny byly reprezentační salony a místnosti, v nichž prezident republiky přijímá návštěvy nebo podepisuje významné dokumenty. Na Hradčanech se otevřel také Hrzánský palác spravovaný Úřadem vlády ČR.

Den otevřených dveří zpřístupnil například Španělský sál, Rudolfovu galerii, Trůnní sál, Brožíkův či Habsburský salon. V Rothmayerově sále byla expozice představující činnost Kanceláře prezidenta republiky. Zrcadlový salon vypadal jako při mezinárodním jednání a Společenský sál byl zařízen jako na tiskovou konferenci po státní návštěvě.

Také v Hrzánském paláci v Loretánské ulici si návštěvníci prohlédli reprezentační prostory, otevřeny byly zdejší expozice Symboly republiky a výstava Můj stát. Přístupná byla terasa, ze které se na Prahu díval také první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Dveře Pražského hradu se zájemcům otevřely přesně v 9 hodin, ale největší vytrvalci před vchodem čekali už o tři hodiny dříve. Zájem o prohlídku byl opět obrovský, prostory Hradu navštívilo 5928 návštěvníků, oznámil mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek. Budovu Hrzánského paláce, kterou využívá úřad vlády, si přišlo prohlédnout 1450 lidí.

Dny otevřených dveří se konají obvykle dvakrát ročně

Na akci sice dohlížel vyšší počet policistů, ale návštěvníky nečekaly žádné speciální kontroly. Bylo však nutné projít bezpečnostními rámy.

Pražský hrad patří k nejoblíbenějším cílům turistů, kteří navštěvují českou metropoli. Dny otevřených dveří, při nichž si lidé mohou prohlédnout jinak nepřístupné sály, se v sídle českých králů a prezidentů konají většinou dvakrát ročně. Hrzánský palác se měl pro veřejnost otevřít už loni 17. listopadu, Úřad vlády ale tehdy den otevřených dveří zrušil kvůli bezpečnostním opatřením po teroristických útocích v Paříži.

Vzácnou příležitost k prohlídce letos nabídnou také oslavy sedmi set let od narození Karla IV. Ve Vladislavském sále budou zdarma k vidění v druhé polovině května české korunovační klenoty. Kromě toho se v květnu na Hradě otevírá i řada doprovodných výstav.

Značnou pozornost v poslední době vzbudila reportáž České televize o zájezdu na Pražský hrad, který k 17. listopadu loňského roku zorganizoval hradní kancléř Vratislav Mynář. Do autobusu se tehdy podařilo dostat i kameramanovi Jiřímu Krejčíkovi. Díky tomu vzniklo svědectví ze zákulisí akce na podporu prezidenta Miloše Zemana, které je nyní nominované na Česko-slovenskou cenu veřejnosti.