Za nemocnici v Klatovech musí kraj vrátit 100 milionů. Chystá se proto na soud se státem

Události v regionech: Kraj musí vrátit za klatovskou nemocnici 100 milionů (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí definitivně rozhodlo, že Plzeňský kraj má vrátit 97,8 milionu, tedy čtvrtinu dotace, na stavbu nemocnice v Klatovech. Podle auditorů bývalé vedení kraje v roce 2008 porušilo pravidla tendru – vítězná firma nedodržela podmínky zadavatele, a měla být tedy vyloučena. To se nestalo. Kdyby totiž podmínky dodržela, její nabídka by nebyla nejvýhodnější a právě cena byla rozhodující. Plzeňský kraj je ale připravený se kvůli pokutě se státem soudit.

Kraj postavil nemocnici za 1,4 miliardy korun, z toho 446 milionů byla dotace Evropské unie. Ministerstvo předloni kraji vyměřilo za chyby při výběru stavitele a za překročení víceprací odvod, který s úroky dosáhl 783 milionů korun. S částkou ale kraj nesouhlasil a po jeho odvolání nyní finance snížily odvod a penále na 97,8 milionu.

I tak je to ale pro kraj příliš vysoká částka a připravuje podklady pro podání žaloby k správnímu soudu, řekl zastupitelům hejtman Václav Šlajs (ČSSD).

Klatovská nemocnice stojí už téměř osm let a podle hejtmana poskytuje nadstandardní služby. Kraj ale stále řeší, co má dělat s platebním výměrem a penále, které jim v původním výpočtu dosáhly až k 783 milionům. „Stále řešíme korekci. I to svědčí o impotenci státních orgánů. A to ještě tato korekce má být úročena v hodnotě lichvářského úroku 36,5 procenta ročně. Všichni přitom víme, jaká je inflace,“ řekl Šlajs.

Finance uznaly argumenty, ale ne všechny

Důvodem snížení částky na necelých 100 milionů je podle hejtmana to, že ministerstvo akceptovalo některé významné argumenty kraje a vysvětlení o problematickém vyčíslení víceprací, jiné námitky ale neuznalo. Hejtmanství proto podle něj rozhodnutí financí detailně analyzuje, připravuje podklady a chystá se na podání žaloby.

Nový monoblok Klatovské nemocnice, druhé největší nemocnice v kraji, se otevřel v roce 2012. Stavba nahradila zastaralé nevyhovující pavilony. Výběrové řízení bylo jedním ze sporů mezi ODS a ČSSD.

Jsem přesvědčen, že jsme postupovali standardně. Nemohli jsme rozhodnout jinak, rozhodnutí vyloučit toho uchazeče bych považoval za nezákonné.
Vladislav Vilímec
krajský zastupitel a předseda hodnotící komise

Vedení kraje z ODS v listopadu 2008 narychlo za jeden den provedlo výběrové řízení. Bylo to měsíc po krajských volbách, které vyhrála ČSSD, a tři dny před volbou nového vedení kraje v čele s ČSSD. ODS tehdy argumentovala tím, že pokud by výběr neuskutečnila, celá stavba by se zdržela. Šlajs znovu zopakoval, že to bylo zřejmě správné rozhodnutí.