Bombovému vyděrači, kterému policie shodila peníze z vrtulníku, snížili trest

Z šesti na pět let snížil Olomoucký vrchní soud trest jednatřicetiletému Ondřeji Staňkovi, který se má navíc přestěhovat do mírnějšího typu věznice s dozorem. Odvolací soud přihlédl k jeho doznání i k době, která uplynula od spáchání činu. V roce 2003 tehdy osmnáctiletý Staněk hrozil bombovými útoky a policie mu shodila z vrtulníku deset milionů korun, peníze si ale z obavy z vyzrazení nevyzvedl. Muž se dva týdny před promlčením sám přiznal.

Podle vrchního soudu je v případě trestu potřeba zohlednit řadu polehčujících okolností. „Jde o dobu, kdy byl trestný čin spáchán, tedy více než před třinácti lety, a na to navazující otázku účelu ukládaného trestu. Obžalovaný se činu navíc dopustil ve věku blízkému mladistvému, je potřeba přiznat jeho doznání a spolupráci, ale i to, že šlo o osobu bezúhonnou,“ uvedl soudce Petr Andrés. Soud tak muži trest uložil na samé spodní hranici, hrozilo mu původně pět až 12 let.

Jsem vděčný za každé snížení trestu.
Ondřej Staněk

Staněk policistům pohrozil bombovými útoky v březnu 2003, kdy poslal poštou olomoucké policii výhružný dopis. Požadoval, aby mu bylo shozeno deset milionů korun 20. března z vrtulníku na jím zadaných 25 místech v balících po částkách 400 tisíc korun.

Vyhrožoval přitom, že pokud se tak nestane, nechá o čtyři dny později v hustě obydlených místech kraje vybuchnout několik nástražných výbušných systémů. Jako důkaz nastražil téměř půlkilogramovou výbušninu na železniční most v Olomouci, podle obžaloby však systém nebyl plně funkční.

Přiznal se sám těsně před promlčením

Událost tehdy zaměstnala bezpečnostní složky v celém kraji a řešila se i na celostátní úrovni. Krajský soud při svém rozhodování vyzdvihl vysokou nebezpečnost Staňkova jednání, podmínky pro mimořádné snížení trestu pod trestní sazbu v jeho případě neshledal.

Staněk se sám po 11 letech přihlásil policii, těsně před promlčením činu. Soudu řekl, že šlo o chybu, které se dopustil ve stresu. Znalci uvedli, že jde o osobnost s narcisistními rysy. Pocit z vlastní důležitosti byl podle něj zřejmě i důvod, proč se po letech udal.

Úplně bez vězení?

Obhajoba ale žádala úplné zastavení stíhání. Muž prý nezpůsobil škodu značného rozsahu, ohrožen je tak mírnější kvalifikaci a jeho trestný čin by tak již byl promlčen. Podle obhájce navíc nejde o ukončený pokus vydírání. Tehdejší student si totiž dobrovolně peníze nevyzvedl.

Podle žalobce Jaroslava Kandráče však podobnou obhajobu zvolil Staněk už před krajským soudem. „Jednání obžalovaného směřovalo k tomu, aby získal deset milionů korun. Do dopisu to jasně napsal a peníze mu byly shozeny na různých místech. Úvahy o nedbalostním zaviněním zcela odpadají,“ podotkl Kandráč.

Staněk po vynesení rozsudku nevyloučil případné dovolání. Uvedl, že se doznal kvůli tomu, aby se vyrovnal se svou minulostí. S tím, že může jít do vězení, prý počítal.