Z unikátní Mohelenské stepi mizí tisíce borovic. Návštěvníci jsou zmatení

Z Mohelenské stepi mizí tisíce zdravých stromů (zdroj: ČT24)

Z Národní přírodní rezervace Mohelenská hadcová step mizí tisíce zdravých náletových borovic. Musejí ustoupit vzácným stepním rostlinám a živočichům, kterým vadí lesní stín. Městys Mohelno ale kvůli tomu musí uklidňovat překvapené návštěvníky i obyvatele. Nechal proto vyrobit letáky a tabule, kde o potřebě kácení informuje.

Různě vzrostlé stromy vytlačují cenné stepní trávníky. Borovice proto ochránci přírody odstraňují už od ledna. Práce se týkají hlavně západní části rezervace a lokalit v širším okolí silnice z Mohelna do Dukovan.

Někde budou porosty jen prosvětleny. Na jiných místech budou stromy téměř odstraněny a stát zůstanou jen vybrané starší borovice, které spoluvytvářejí typický obraz stepi. Pokácené stromy budou z rezervace odklizeny.

Mohelenská hadcová step se svatým Antoníčkem
Zdroj: Jan Rychetský/ČTK

Kdysi byly na tomto území pastviny, když zde ale lidé přestali kozy a ovce pást, začalo místo zarůstat. „Borovice to začala opanovávat a pod stromy mizí cenné druhy – jak rostlinná, tak hmyzí společenstva,“ uvedl ředitel správy Václav Hlaváč.

Rezervaci ročně navštěvují tisíce turistů

Podobně velké zásahy proběhly naposledy na přelomu 80. a 90. let. Tehdy se týkaly hlavně centrální části. Nynější práce jsou součástí víceletého projektu péče o step, na který Mohelno sehnalo evropskou dotaci. Projekt zahrnuje i podporu pastvy ovcí, kosení vybraných ploch a odstraňování křovin a akátů.

Mohelenská hadcová step s vodní nádrží Mohelno
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Údolí řeky Jihlavy, hluboké 120 metrů, vykouslo u Mohelna do krajiny unikátní jižní svah, který se zcela vymyká běžnému středoevropskému klimatu. Zvětráváním hadce se do půdy uvolňuje hořčík a další kovy. Tyto podmínky u mnohých rostlin způsobují zakrslý růst – nanismus. 

Jiné druhy rostlin jsou zase na takovém podloží závislé a nikde jinde proto nerostou. Mezi největší botanický unikát celé lokality patří jen pár centimetrů vysoká kapradina podmrvka jižní. V našem podnebí se totiž prakticky nevyskytuje.

Podmrvka jižní
Zdroj: ČT24

Hadec je zvláštní hornina s minimem živin, která nezadržuje vodu, a její teplota je běžně o 20 stupňů vyšší než teplota okolí. Je proto příčinou vyšších teplot v lokalitě, protože akumuluje teplo.