Sanitku zaparkoval řidič v garáži a šel domů. Devadesátiletý pacient v ní přečkal noc

Události v regionech: Řidič zapomněl pacienta v sanitce (zdroj: ČT24)

Řidič sanitky omylem zamknul devadesátiletého pacienta ve voze, který předtím zaparkoval v garáži jičínské nemocnice. Pacient musel na velmi neobvyklém lůžku strávit nedobrovolně noc. Nemocnice už se mu za událost omluvila, senior však celou věc velkoryse přešel. Řidič sanitky byl propuštěn, pacienta zapomněl v sanitce už podruhé.

Devadesátiletého pacienta vyšetřili na neurologii jičínské nemocnice kvůli podezření na mozkovou příhodu. Protože lékař potřeboval další vyšetření u očního specialisty mimo areál nemocnice, dopravila ho tam nemocniční sanitka.

Neprožíval jsem to nijak děsivě, absurdita té situace mě ale překvapovala.
Muž zapomenutý v sanitce

Řidič pak muže vezl zpět do nemocnice po čtvrté hodině odpolední. Místo toho, aby s ním zamířil zpět na neurologii, zcela automaticky dovezl vůz do garáží, kde k překvapení pacienta zaparkoval a zavřel vrata garáže. Devadesátiletý muž u sebe neměl mobilní telefon, nepříjemnou situaci tedy neměl s kým vyřešit. Klepal sice holí do okna, ale pomoci se nedovolal. V částečně vytápěné garáži tak musel přes noc zůstat na nadmíru nezvyklé „hospitalizaci“.

Řidič sanitky přišel o práci

Ráno v 6:30 si řidič přišel opět vůz vyzvednout do garáže, kde uloženého pacienta znovu objevil po čtrnácti hodinách. Pobyt na lůžku zaparkované sanitky zdravotní stav muže nijak nezhoršil. Přesto ho lékaři raději přesunuli z vozu k regulérní hospitalizaci na oddělení.

„Postižený pán je velkorysý a znám svou noblesou, takže to celé bere jako absurdní divadlo,“ řekl jičínský místostratosta Petr Hamáček (Sdružení pro Jičín). Řidiče sanitky ale jeho omyl stál místo. Podle ředitele nemocnice Tomáše Jedličky neexistuje pro takový zkrat žádná omluva.